Mirisi Bozica generalni 2018
OD BROJA DO BROJA

Razglednica iz Lipika

01.07.2015. 10:36 | 2189 pregleda | Kolumne

Mjesečnik Compas može se odnedavno nabaviti i u KTC-u u Pakracu, kao i Turističkom uredu u Lipiku (9-21h) gdje možete dogovoriti sve usluge vezane uz Compas - kupiti mjesečnik, dogovoriti i podmiriti pretplatu, sjećanje ili mali oglas. Compas se prodaje i u sljedećim trgovinama na području Grada Lipika i grada Pakraca i Prekopakre; (sve trgovine Mlin i Pekare, Lonia, Aqua Lipik, Kiosk Lord, trgovine Hold i trgovina Krndija). Iz uvodnika novog broja pročitajte...

Piše:
Marko Barčan

Gostovali smo s puhačima u Njemačkoj, mjesec ranije delegacija Lipika boravila je u Sloveniji, bilo je posjeta Austriji radi preuzimanja donacija, posjetilo nas je više grupa Francuza, a zajedničko svima je da su u svoje domove dobili ili ponijeli Compas. Kako se na radi o klasičnoj novini, već magazinu koji obiluje prekrasnim fotografijama on je svojevrsna “Razglednica iz Lipika”. Neki čak posprdno kažu da su lipičke novine slikovnica, ali u principu ne razumiju što mi radimo i kakvu priču pričamo. Veći broj ovog 18-og izdanja Compasa otići će u Njemačku, u naš grad prijatelj Neustadt an der Aish o čemu ima šira reportaža. Bila je ideja da taj tekst napravimo dvojezično što možda naknadno i uradimo kao dodatak, no zbog prostornih i tehničkih ograničenja nismo to u mjesečniku učinili. No doista nije bitno što oni tekstove ne razumiju jer će svojim prijateljima i bližnjima pokazivati fotografije i pričati iskustva koje su kod nas doživjeli. Svi će vidjeti kako izgleda grad, u oglasu Toplica Lipik vidjet će da postoji bazen i kvalitetna ponuda. Svaka naslovnica Compasa priča svoju priču, a cijeli magazin odiše pozitivom. Tek po reagiranjima, kojih imamo s vremena na vrijeme kao i sitnim vijestima vidi se da imamo nešto onog novinarskog štiha. No, nema smisla da vam u mjesečniku pišemo kako je pukla cijev i da je u Lipiku tog dana nestalo vode kad je taj problem saniran. Kako je cijev ponovo pukla, te je ponovo kvar saniran. Takve vijesti najviše se čitaju i komentiraju na našem portalu. Jedan dan smo na internetu servirali “vijest” kako su dva psa uznemirila prolaznike, što je u komentarima ispostavilo se još više “uznemirilo” naše čitatelje i govori o jednom znatno dubljem problemu. Glupost je doista neuništiva.

Nismo vam u mjesečniku pisali ni o “petlji” koja nam svima uzrokuje samo probleme. Auti se kližu po zimi, na svaku jaču kišu ona plavi, a kako vlak ne vozi i pruga se održava smanjenim intenzitetom dio građana počeo se žaliti na petlji neodržavani u travi zarasli pružni prijelaz. Gradovi kose i održavaju svaki svoj dio, a iz HŽ infrastrukture mole za razumijevanje. Kako saznajem ni projekt aglomeracije neće riješiti odvodnju za jakih kiša, pa je najbolje da to sve poravnamo, nasipamo sa zemljom i posadimo cvijeće. Imali bismo još jednu lijepu razglednicu iz Lipika.