Medianno
PREDSTAVLJAMO NAŠE PODUZETNIKE

Martina Pilat – mlada poduzetnica iz Antunovca

02.01.2018. 09:00 | 2953 pregleda | Lifestyle

Sve veći broj mladih odlučuje se za samozapošljavanje putem Zavoda za zapošljavanje kako bi ostvarili pravo na 35.000 kn potpore. Oni koji tek razmišljaju o sličnim pothvatima imaju bezbroj pitanja. Zbog toga smo odlučili napraviti kratki intervju s mladom poduzetnicom Martinom Pilat iz Antunovca, inače majkom troje djece, koja se odlučila odvažiti i krenuti u poduzetnički svijet. Martina je prošla cijeli proces od ideje, predaje zahtjeva do dobivanja sredstava i otvaranja obrta, pa u nastavku prenosimo njezina iskustva.

Piše:
Jure Rosić

Čime se bavi vaš novoosnovani obrt?

Moj obrt se bavi uslugom šivanja raznih odjevnih i neodjevnih predmeta i proizvodnjom krsnog programa,te prodajom kolekcije istih odjevnih predmeta poznatih kao mama/kćer ili mama/sin.

Kako ste se odlučili na otvaranje obrta?

Nakon više od 14 godina rada u tekstilnoj industriji odlučila sam se za samostalan rad jer sam svoje ideje htjela pretočiti u djela. Svoj posao radim s velikom ljubavlju i strašću stoga sam htjela prenijeti tu ljubav prema poslu na svoje proizvode. Također sam svoje vrijeme i posao htjela prilagoditi obitelji. Obitelj mi je velika podrška u poslu i još veća motivacija za daljnji rad.

Prisustvovali ste poduzetničkim edukacijama Ženskog virtualnog poduzetničkog centra u Lipiku, jesu li Vam one bile od pomoći?

Da, kad sam odlučila da ću pokrenuti vlastiti posao imala sam bezbroj pitanja na koje nisam znala odgovore, a baš u to vrijeme počele su se održavati poduzetničke edukacije na kojima sam dobila odgovore na sva moja pitanja, upoznala divne ljude i naučila neke stvari o poduzetništvu koje se ne mogu naučiti niti u jednoj školi.

Dobili ste sredstva od HZZ-a za samozapošljavanje, je li proces dobivanja novca zahtjevan i što ste sve morali odraditi kako biste dobili sredstva?

Ne, nije zahtjevan. Morala sam napraviti poslovni plan za narednu godinu poslovanja i troškovnik u kojem su se nalazili alati i oprema na koje ću potrošiti sredstva. Osim toga koristila sam i opciju za plaćanje doprinosa kroz prvih 11 mjeseci poslovanja. Postoji još nekoliko izjava koje morate ispuniti i one su formalnost. Poslovni plan i navedene izjave morala sam poslati stručnom timu za samozapošljavanje u Požegu, a oni su nakon utvrđivanja kvalitete poslovnog plana i ostalih čimbenika poput iskustva u struci donijeli odluku o dodjeli sredstava. Ta sredstva će  mi uvelike pomoći u prvoj godini poslovanja jer, kako kažu, početak je najteži.

Kako ste zadovoljni uslugama Grada Lipika i Lipičke razvojne agencije u pomoći pri dobivanju sredstava i pokretanju poslovanja?

Prezadovoljna sam s timom iz LIRA-e, zaista veliki dio posla u svemu tome su upravo oni odradili za mene. Napisali su mi poslovni plan, pomagali u izradi troškovnika, a  uz to su veliki motivatori za nas početnike u poslovanju i uvijek stoje na usluzi za sva pitanja. Kad ste na početku vrlo je teško i svaka kuna vam je bitna, a  oni su se pokazali kao organizacija na koju se stvarno mogu osloniti. Stručan tim mladih ljudi koji predano rade svoj posao. Drago mi je da postoji takva organizacija kod nas u Gradu Lipiku. Hvala im.

Na koji način planirate privući svoje kupce?

U današnje vrijeme društvene su mreže vrlo popularne. Facebook je prilagodio opcije za stranice za male obrtnike stoga mogu i promovirati i prodavati svoje proizvode kroz Facebook shop gdje će biti kroz kolekcije složeni proizvodi koje nudim. Odlučila sam se za Facebook jer najveći broj mojih budućih kupaca koristi tu platformu, dok mlađe generacije koriste Instagram i sl. Kasnije planiram s otvaranjem internetske stranice, no za prvu ruku je Facebook stranica i više nego dovoljna.

Moj brend i stranica naziva se „Moj stil“, a uskoro ćete moći pronaći i proizvode na poveznici: https://web.facebook.com/mojstilmoda/