Mirisi Bozica generalni 2018
TRADICIONALNO SLAVONSKO KOLINJE i Čvarkijada u Dobrovcu

Uživali u bogatstvu stare tradicije i običaja koji se čuvaju od zaborava

28.10.2017. 22:34 | 2372 pregleda | Lifestyle

Da se slavonska ljepota ne očituje samo u prirodnim posebnostima, već i u kulturi, tradiciji i narodnim običajima, vidjeli smo u Dobrovcu gdje je 28. listopada održano tradicionalno slavonsko kolinje i 1. Čvarkijada. Uz Grad Lipik i Turističku agenciju Lira Lipik, organizator ove manifestacije koja njeguje tradicijski način života, bila je i Udruga  za očuvanje narodnih običaja LIDO.

Piše:
Matija Kulhavi

Članovi Udruge za očuvanje narodnih običaja LIDO iz Dobrovca ujutro su se okupili na prostoru uz nogometno igralište u Dobrovcu gdje je sve bilo spremno za početak prikaza tradicionalnog slavonskog kolinja. Okupljanje je započelo uz tradicionalni doručak, kuhanu rakiju i kavu, a prvi posjetitelj je bio gradonačelnik Lipika Vinko Kasana. U tradicionalno ukrašenoj kuhinji, prvu jutarnju kavu i kuhanu rakiju, kojom su marljivi radnici prije početka posla nazdravili, pripremile su domaćice iz Udruge LIDO.

Samo tradicionalno kolinje započelo je oko 11:00 sati,  a zanimljivo je da su posjetitelji mogli kupiti domaće i svježe meso i mesne proizvode. Tako su se čvarci, koje je ispekao organizator, prodavali po cijeni od 30 kn, kilogram mljevenog mesa se prodavao po 30 kuna, par kobasica po 15, a par krvavica po 10 kuna. Također, u prodaji je bila i domaća svinjska mast i to po cijeni od 10 kuna po staklenki.

U Dobrovcu je održana i 1. Čvarkijada, natjecanje u pripremi stare slavonske delicije, koja je plijenila pažnju svih onih posjetitelja koji su došli uživati u bogatstvu stare tradicije i običaja koji se čuvaju od zaborava. Kako smo saznali od Marijana Poletta, predsjednika Udruge LIDO, osnovno pravilo natjecanja je bilo pečenje čvaraka po starinski. To znači da nije bilo dozvoljeno topiti mast i peći čvarke na plin i slično nego isključivo na drva. Sav prihod s Čvarkijade je namijenjen Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Dobrovac za kupovinu nove pumpe za vatrogasno vozilo, a koja je uništena ove godine na požaru u Bjelanovcu.

Predsjednik ocjenjivačkog žirija 1. Čvarkijade u Dobrovcu bio je poznati hrvatski gastro nomad, novinar, bloger, radijski voditelj, kolumnist i urednik portala gastro.hr Domagoj Jakopović, poznatiji pod imenom Ribafish. Od deset prijavljenih ekipa, prvo mjesto je osvojila ekipa DVD-a Filipovac, drugoplasirani su bili predstavnici DVD-a Brekinska, dok su treće mjesto osvojili članovi Udruge Latica. Nagrade i priznanja najboljim ekipama uručili su Slobodan Katunar, zamjenik gradonačelnika Lipika i Mladen Dolić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Lipika.

Uz bogatu ugostiteljsku i gastronomsku ponudu za zabavu na dobrovačkoj manifestaciji tijekom glazbenog popodneva pobrinuo se Tamburaški sastav "Ambar" iz Novske, a u večernjim satima je u grijanom šatoru posjetitelje zabavljao JOKS bend iz Pakraca.

Građanima Lipika i Pakraca tijekom cijelog dana na raspolaganju je bio turistički vlakić koji je od 10:30 do 17:30 sati posjetitelje vozio na tradicionalno slavonsko kolinje i Čvarkijadu u Dobrovac.

Fotogalerija: Slavonsko kolinje i Čvarkijada u Dobrovcu (28.10.2017.)