GrofSlavonskiBanovac
Vladimir Paurić, umjetnik iz Lipika

Lipički slikar naivne umjetnosti

24.10.2017. 10:40 | 1938 pregleda | Lifestyle

Posjetili smo Vladimira Paurića, koji zbog karakterističnog i vrlo prepoznatljivog stila, nosi titulu lipičkog slikara naive.

Premda naivnu umjetnost mnogi smatraju i primitivnom umjetnošću, neki je nazivaju i izvornom umjetnošću. O nazivima bi se moglo dugo raspravljati, ali promatrajući sva vrijedna djela gospodina Paurića, jedno obilježje ih posebno krasi. Kako je u predgovoru jedne Paurićeve izložbe napisao profesor likovne umjetnosti Damir Marčetić, najbitnije obilježje naivne umjetnosti jest iskrenost, a slikarstvo gospodina Paurića možemo nazvati iskrenim slikarstvom. Na njegovim slikama nema lažnih vrijednosti, nema teoretiziranja, niti su potrebni posebni znanstveni postupci kojim bi se dokazivala i utvrđivala umjetnička vrijednost. Njegove slike odišu jednostavnošću, prepoznatljivim naivnim simbolizmom, spontanom iskrenošću, romantičnim ugođajem, osjećajnim temama, subjektivnošću, lirskom idealizacijom života na selu, karakterističnim motivima i socijalnom tendencioznošću. Sve je to prožeto dubokom ekspresivnošću i originalnim doživljajem umjetnika.

 

Piše:
Matija Kulhavi

Vladimir Paurić rođen je u Filipovcu daleke 1936. godine. Jedan period života i rada proveo je u Virovitici gdje je primijetio slike podravske naive i na prvi pogled se zaljubio. Kaže kako je podravska naiva jedna od najljepših naiva na svijetu.

Ovaj vitalni osamdesetjednogodišnjak slikarstvom se bavi nepunih pedeset godina, a izlagao je diljem Hrvatske te u Njemačkoj i Austriji. Na području Lipika i Pakraca već je imao nekoliko izložbi, a neka svoja djela je poklonio i Domu hrvatskih veterana, zajedno s trojicom lipičkih umjetnika – Dragom Kurucom, Ivicom Stokićem i Željkom Slakom.

Za vrijeme Domovinskog rata mnoge slike su nastradale.  Naime, kroz kuću je prošla granata i nažalost uništila veliki broj umjetničkih djela, ali zanimljivo je da je slika sv. Leopolda Bogdana Mandića ostala netaknuta te se i danas nalazi na zidu. U svojim djelima, naš slikar naive, naglašava ljubav prema domovini i hrvatskom podrijetlu. Portret predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, koji je nazvao „Ruža hrvatska“, jedan mu je od najdražih. Lipik i sjećanja iz djetinjstva, nepresušan su izvor njegove umjetničke inspiracije. To možemo vidjeti i u motivima lipičke ergele, izlaza iz klišanskih šuma i lipičkih vinograda.

Prenio ljubav prema umjetnosti i zavičaju na članove obitelji

U svojem radu ima veliku podršku obitelji, a ljubav prema umjetnosti i Lipiku prenio je i na sina Gorana Paurića, koji je u svojem nedavnom boravku na Ramincu ostvario zanimljive ulove – naime ulovio je nekoliko prekrasnih velikih riba od kojih svaka ima svoju priču te iza svake stoji veliki trud te ponešto znanja. Svoj ribolovni hobi i svaki slobodni trenutak  pokušava spojiti i provesti na najdražoj mu vodi, jezeru Raminac, a to je rezultiralo i objavom kratkih filmova na njegovom YouTube kanalu.