Compas - lipički mjesečnik
DVOJICA GLAZBENIKA JOKS BANDA POMAŽU POTREBNIMA

Pokažimo da glazbom možemo učiniti nešto lijepo i pomoći potrebnima

14.10.2017. 07:50 | 1216 pregleda | Lifestyle

Dvojica mladih i perspektivnih pakračkih glazbenika Antonio Szabo i Igor Ševegjarto u Joks bandu, kojega na društvenim mrežama prati više od 14 tisuća ljudi, ušli su u četvrtu godinu zajedničkoga rada na području glazbe te će u subotu, 14. listopada zaokružiti ovaj rođendan jednim humanitarnim koncertom. Proslava za pamćenje, naime, održat će se u Češkom domu u Prekopakri u blizini Pakraca, a kupnjom simbolične ulaznice sudjelovat ćete u donaciji novčanoga priloga za pomoć Udruzi „Latica“ Pakrac, Domu za nezbrinutu djecu Lipik te za Udrugu roditelja djece s poteškoćama u razvoju „Bjelovarski leptirići“. Nakon ovoga pothvata razmišljaju o nosaču zvuka, spotu ili čak albumu.

Piše:
Krešimir Putrić

Stoga je ovo bio jedan povod više za razgovor o ovom 'dvojcu', koji želi dokazati kako se lokalnom glazbom može pomoći ljudima u potrebi, a vjerujemo biti i inspiracija drugima da to isto učine.

25 – godišnji Antonio u početku je svirao sam dok se putem društvene mreže na njegov upit 'tražim glazbenog kolegu za suradnju' nije javio tada srednjoškolac Igor, koji je svoje prve glazbene korake gradio s ocem. Odonda je započela njihova karijera, iza koje danas imaju više od 700 odsviranih svirki od rođendana, kirvaja, svatova do raznih drugih prigoda. „Za mene je sami uspjeh što smo se takorekuć 'probili', što smo krenuli iz jedne garaže, a završili svirajući od Osijeka do Pule, od Splita do Njemačke. Što smo upoznali more ljudi i stekli nova prijateljstva i naravno doživjeli stvari za koje sam mislio da neću nikada u životu“, odgovara Igor te dodaje da mu je najveća potpora u životu obitelj, kolega Antonio, djevojka i prijatelji. U Igorovoj obitelji, inače, većinom su glazbenici ili pjevači.

Svirke svaki drugi dan, a najveća podrška su obitelj i zadovoljni ljudi

U ove četiri plodonosne godine, osim neumornog sviranja gotovo svaki drugi dan, mladi Pakračani rado se sjećaju raznih anegdota i susreta.

Tako Antonio tvrdi da su na jednoj svirci u njemačkom lokalu, 900-tinjak kilometara od Pakraca, susreli svoje sugrađane i prijatelje te se osjećali kao u svom kraju, dok se Igor rado prisjeća jutarnje vožnje čamcem po jezeru nakon jedne noćne svirke. Međutim, biti glazbenik ponekad i nije baš tako lako kako se mnogima čini, oni se susreću i sa svojevrsnim poteškoćama, jer tehnikalije znaju nerijetko reći 'zadnju riječ'. „Prekratko je da bi ispričali sve naše doživljaje. Mogli bi napisati čitavu knjigu o tome od guranja auta po autocesti kad smo išli iz Splita, vožnje s HAK-om ili pak kad nas je navigacija odvela u šumu iz koje smo jedva izašli“, kaže 22-godišnji Igor kojega najčešće na zabavi primijetite s harmonikom među društvom.

„Koliko malo vremena imamo da ni probe ne stignemo odraditi. Nama je proba doslovno na svirci. Sviramo oko 180 svirki godišnje, što je u prosjeku svaki drugi dan. Obiteljski život je zbilja težak u toj situaciji. Svaku slobodnu minutu posvetim obitelji, hvala Bogu moja je žena razumna i to tako funkcionira“, nadovezao se na pitanje Antonio.

Ideja za humanitarnu akciju

„Malo smo razmišljali, zašto ne bi prihod od ulaznica, ali i tombola naših sponzora dali nekome kome je to više potrebno nego nama i tako je sinula ideja. Pokažimo da glazbom možemo učiniti nešto lijepo! Ma da to sve puno financijski košta, ali kada vidimo osmijeh na licima onima kojima je to potrebno, to opravdava sve troškove naše zabave“, iskren je Antonio koji ne krije zadovoljstvo.

Na koncert i nakon njega besplatnim autobusima, očekuju vas bogate nagrade

U svojem programu organizatori su osigurali dolazak i odlazak besplatnim autobusom iz okolnih gradova Pakraca, nagrade Joks banda, bogatu tombolu, tri šanka, fast food, hostese, dekorativnu rasvjetu, security, DJ Tommy, Maraska party te Jägermeister party.

Raspored besplatnog prijevoza

Autobus (Party Bus 1) na koncert polazi u 20.00 sati iz smjera Kutine (Kaufland) – Banova Jaruga 20.20 (željeznički kolodvor) – Lipovljani 20.45 (ispred crkve) – Novska 21.15 (stara autobusna stanica). Dolazak u Prekopakru (Češki dom) predviđen je u 22.00 sata.

Autobus (Party Bus 2) na koncert polazi u 19.00 sati iz smjera Garešnice (autobusni kolodvor) – Grubišno Polje 19.45 (autobusni kolodvor) – Veliki Zdenci 20.15 (benzinska postaja INA) – Končanica 20.30 (autobusna stanica) – Daruvar 20.45 (Lidl). Dolazak u Prekopakru na isto odredište predviđen je u 21.30 sati.

Polazak prema domovima u 4.30 sati također autobusima.