Mirisi Bozica generalni 2018
DANIJEL ZANDONA IZ FILIPOVCA, VLASNIK „SERVISA ZANDONA“

Majstorske „ruke“ danas su podcijenjene

07.10.2017. 08:48 | 2217 pregleda | Lifestyle

Danijel Zandona iz Filipovca, vlasnika je „Servisa Zandona“ , a od 1996. godine je u obrtničkim i poduzetničkim vodama.

Piše:
Sezame.pr

„Servis Zandona“ ovlašteni je serviser za plinska trošila, plinske aparate i klima opremu uključujući i kompletan sektor podnih grijanja, solarnih panela i dizalice topline u kombinaciji s rashladnim dizalicama. Danijel Zandona kaže kako je upravo taj sektor sve zastupljeniji u poslu i sve više je korisnika koji odlučuju u svoje stambene prostore ugraditi neku od varijanti obnovljivih izvora energije.

- Moje iskustvo pokazuje da mi po tom pitanju za Europom kasnimo desetak godina, a 2014. i 2015. godine došlo je do značajnog povećanja tog dijela posla i  mi smo od tada naovamo postavili dosta što kolektora, što energetski učinkovitih peći na kruta goriva, a o plinskim aparatima da ne pričamo. Za ljude je to u početku bila egzotika, pitali su se: „Šta to je“?. Ali su ubrzo shvatili koliko je to učinkovito i koliko im to donosi uštede.

 

Servis bijele tehnike „umire“ 

Iako je ovlašteni serviser i radi servisiranje kućanskih uređaja pod jamstvom za više tvrtki, Zandona ističe da je servisa bijele tehnike sve manje i da je taj posao sve ne isplativiji.  

- Danas se strojevi ne proizvode kako bi trajali dugo, kao što je to bio slučaj u prošlosti, ali isto tako strojevi danas nisu ni tako skupi tako da ta činjenica nama ne znači puno za posao. Kada istekne garancija stranke su svjesne da je mala razlika između cijene rezervnog dijela s popravkom i kupnje novog uređaja i najčešće se odlučuju za kupovinu novog uređaja. Tako da se može reći da ta bijela tehnika „umire“. Jedino što bijela tehnika – kućanski program, znači frižideri, škrinje i slično, imaju specijalne plinove i na njima ne može raditi nitko nego mi koji smo ovlašteni, imamo licencu i obučeni smo za to, pojašnjava Danijel. Dodaje i da su cijene po kojima rade servise unutar jamstva vrlo mizerne i ne bi mogao opstati da poslovanje bazira samo na tom segmentu pa posao širi na više grana.

- Zato smo prošle godine kao novitet u poslovanju uveli kompletno izvođenje plinskih instalacija. Planova za daljnje širenje za sada nemam i mislim da sam optimalno popunjen s količinom posla, u odnosu na trenutne kapacitete, ističe 43-godišnji Danijel koji je samostalni posao pokrenuo još 1996. godine. Nakon višegodišnjeg rada kao obrtnik, posao je prerastao u tvrtku kroz koju posluje danas. Uz njega, zaposlena su još dva radnika, skladište i radionu ima u sklopu obiteljske kuće u Filipovcu, a i sam ističe kako je njegov posao uglavnom terenski.

Većinom radi na ovom području, ali nerijetko odlazi raditi u Zagreb ili na more. I tu Danijel primjećuje i najveću razliku u svom poslu. – Na našem području je malo ljudi i njihova platežna i kupovna moć je puno slabija nego primjerice na moru gdje su cijene veće i gdje se posao plaća puno bolje. Dodatni problem u ovoj struci također je crno i sivo tržište, kaže Zandona.

 

Zbog niske cijene rada nužno širenje u poslovanju 

Ističe kako je danas majstorstvo podcijenjeno u odnosu na nekadašnja vremena. – U odnosu na primjerice prije deset godina, danas za iste novce, ili čak za manje, radimo puno veći obim posla. Majstor je danas definitivno podcijenjen. Nekada su u omjeru posla, materijal i dijelovi bilo oko 40%, a majstorove „ruke“ i znanje oko 60%. Danas je materijal možda 80%, čak i više. Zbog te manje cijene rada smo prisiljeni širiti asortiman usluga i ne možemo se baviti samo jednom djelatnosti što bi nama svima bilo lakše i bili bi puno brži i efikasniji. U mom slučaju to izaziva novi problem zbog preslagivanja vozila jer ne mogu ja danas raditi npr. kolektore i u kombiju ostaviti isti alat, a sutra radim klime. Samim time jasno je da imam potrebu za dodatnim vozilom, ali si ga u ovom trenutku ne mogu priuštiti. U stvari možda bih i mogao, ali moj način razmišljanja je da više ulažem u znanje, u redovnu edukaciju sebe i svojih radnika, pojašnjava Danijel.

 

Nedjelja je dan za opuštanje i obitelj

Radni dan mu traje od 12 do 14 sati jer, osim što radi, kao vlasnik mora voditi računa o ugovaranju novih poslova, slaganju ponuda, naplati. – Nekad mi dođe da bih volio da radim u nekoj firmi, da imam radno vrijeme i da nakon njega ne mislim o poslu jer često sam u situaciji da je toliko puno posla, a tako malo novaca. Ali to je borba koju sam odabrao i borim se kao što se uostalom bore i drugi.

U takvom radno – životnom tempu slobodnog vremena je jako malo. Danijel kaže da se voli prozati biciklom, ali to je u mogućnosti uglavnom u večernjim satima, nakon što odradi sav posao. Godišnji iskoristi u kolovozu kada s obitelji ode na more, a tijekom godine, dan za odmor mu je nedjelja. – U ovoj struci Božić, Uskrs i ostali blagdani nisu neradni nego ovise o potrebi za intervencijom, o slučaju. Zato je nedjelja moj dan za opuštanje i obitelj. Nastojim otići u crkvu, dan provesti s obitelji, uz opuštanje, zabavu, glazbu. Jako volim slušati glazbu, volim svirati pa uhvatim svaku priliku da sjednem za instrument jer me to opušta iako i za to imam sve manje vremena. Ali nedjelju ne želim „pustiti“ jer kada bih ostao i bez toga, više ne bih bio čovjek, ističe Zandona.

 

„Ne želim ići u inozemstvo“

Iako je svjestan da bi majstorsko znanje i radno iskustvo puno bolje mogao naplatiti negdje u inozemstvu, Danijel to ne vidi kao ozbiljnu mogućnost.

– Jednostavno ne želim ići van. To bi značilo da opet moram sve krenuti od nule, a nisam u situaciji da mi je to sila. Kada bi to bilo tako vjerojatno bih otišao, ali nisam gladan, nisam žedan. E sad, to što moj kolega u mojoj struci vani tri puta više zarađuje i tri puta brže stvara, to je zato što on živi u toj okolini. Ja sam za ovaj kraj previše vezan i ne mogu svoj život, svoje mjesto, svoju Hrvatsku preseliti negdje drugdje. Dakle, ostajem ovdje i nastavljam se boriti. Ne kažem da nije teško, ali teško je svima, zaključuje Zandona.