Mirisi Bozica generalni 2018
OPERA MASTERCLASSES U LIPIKU

Vitomir Marof: Ponudili ste nam odlične uvjete za glazbeno usavršavanje u Lipiku

17.08.2017. 21:22 | 1104 pregleda | Lifestyle

Lipik je po prvi put od 10 do 17. kolovoza ugostio Opera Masterclasses, specijalistički seminar na kojem su sudjelovali etablirani operni pjevači pod vodstvom i mentorstvom nacionalnog opernog prvaka, baritona Vitomira Marofa. Malobrojna publika imala je priliku doživjeti masterclasses na završnom koncertu 16. kolovoza u Multikulturalnom centru Lipik.

Piše:
Marko Barčan

Bilo je to jedno i pol satno uživanje u djelima svjetskih majstora opere koje su izvodili polaznici ovog stručnog usavršavanja, njih šestero, od čega četvero iz Hrvatske te iz Slovenije i Bosne i Hercegovine što ovom masterclassu daje internacionalni karakter. Operne arije izvodili su tako dvije sopranistice, Martina Burger i Katarina Kikić, dva tenora Mario Bokun i Davor Ljubić, basbariton Josip Roša i bas Filip Sever, sve redom ugledni operni pjevači čije su biografije pune prestižnih nagrada i uloga u značajnim operama te nastupima u Hrvatskoj i inozemstvu, u više nacionalnih kazališnih kuća i za ugledne ansamble, a koji konstantno ulažu u svoj profesionalni razvoj. U izvedbama smo mogli čuti ulomke iz Figarovog pira, Travijate odnosno poznate Verdijeve Posrnule žene, Puccinijeve Tosce, Fausta francuskog skladatelja Charlesa Gounoda ili pak Mozartove Čarobne frule. Bio je to kako nam je rekao nacionalni operni prvak Vitomir Marof, vrlo precizan i profesionalan koncert, a izvedbama je bio izuzetno zadovoljan. Ipak, publiku je na samom završetku razgalila najviše izvedba samog nacionalnog opernog prvaka koji je izveo emotivnu skladbu Vice Vukova "Suza za zagorske brege" s kojom je završilo ugodno večernje druženje s operom.

- Posebno bih se zahvalio gospodinu Davoru Marukiću na njegovom velikom izuzetnom trudu i znanju te spretnošću kojom je organizirao ovo druženje i mi smo se zaista osjećali baš kao doma, rekao je na samom završetku Vitomir Marof  te se zahvalio i publici i dodao da ovime možemo vidjeti "da niste napušteni od Hrvata i Hrvatske, da postoje ljudi koji misle na vas, koji izuzetno cijene vaš prekrasan grad i prijateljstvo koje smo stekli."

Dodao je kako su ovakvi seminari iznimno važni u karijerama ovih mladih opernih pjevača i u njegovoj pedagoškoj karijeri.  "Ovo je susret mladih kolega koji se znaju po imenima, ne druže se previše skupa i to druženje trebalo bi u ljudima kao solistima izazvati malo više emotivne nabijenosti, da suosjećaju s kolegama dok pjevaju i da ta zajednička napetost postane pozitivna da svaki za svakoga može osjetiti simpatiju s obzirom na to da je danas društvo dispergirano i nema inače naklonost čovjeka prema čovjeku", govori Marof te osim što se tehnički i obrazovno radilo o zahtjevnoj nastavi, jer se u šest dana radilo praktično 50 sati vrlo veliki i teški program, sami pjevači su pokazali vrlo visoki nivo zrelosti i ozbiljne pristupnosti onime što rade.

Ovakvi ljetni seminari popularni su i inače u lječilišnim kupkama i alpskim skijalištima, a po prvi put jedan takav, ni više ni manje, nego Opera Masterclasses je održan u Lipiku u organizaciji Udruge Tilia pod pokroviteljstvom Grada Lipika i Ministarstva kulture, Toplica Lipik koje su osigurale obrok te Centra za pružanje usluga u zajednici Lipik koji je osigurao smještaj glazbenicima dok je službeni kafić seminara bio Caffe bar Laganini.

Da su uvjeti za ovakve seminare u Lipiku odlični potvrdio nam je i sam nacionalni operni prvak Vitomir Marof koji je rekao kako je dvorana Multikulturalnog centra Lipik izuzetno lijepa te je akustika idealna budući da ništa ne treba forsirati glasom, a klavir je odlične konstrukcije i vrlo lijepog zvuka.

- Jako smo zadovoljni i smještajem i ponudom, Lipik je jedno izuzetno mjesto i mislim da na našoj zemljopisnoj karti Hrvatske Lipik bi trebao biti puno značajnije mjesto što je bio u povijesti s obzirom na to da je tu u stara vremena koncem 19. stoljeća gostovao jedan od najvećih tenora u povijesti Enrico Caruso, dodao je Marof te je iskazao želju da se ovakav masterclasses održi i nagodinu.

Ideja i želja organizatora, Udruge Tilia, je da se ovaj dobar glas pronese šire među glazbenicima pa da uz operne pjevače nagodinu dođu možda i pijanisti, gudači i ostali glazbenici te gdje bi Lipik postao stalna stanica glazbenih seminara i usavršavanja, a što bi obogatilo i njegovu kulturnu i turističku ponudu. Ponudili smo glazbenicima odlične uvjete, a uz naš angažman i ono što smo im osigurali putem naših pokrovitelja možemo reći kako im ništa nije nedostajalo, rekao nam je Davor Marukić iz Udruge Tilia te kako smo ovime otkrili još jedan potencijal u Lipiku. Jedna od naših glavnih komparativnih prednosti s drugim masterclasses-ovima u Europi možemo reći kako je znatno povoljnija cijena organizacije, ističe Marukić, pogotovo za glazbenike koji snose veći dio troška ovakvih edukacija, a Lipik im je i ovog puta ponudio više te se pokazao kao dobar domaćin.