Mirisi Bozica generalni 2018
NEPOZNATO O POZNATOM

Barun Trenk i njegov dvorac u Pakracu

20.08.2017. 09:54 | 2107 pregleda | Lifestyle

Pakračko je vlastelinstvo početkom 1745. godine kupio barun Franjo Trenk (1711.-1749.), koji je već od ranije posjedovao vlastelinstva Brestovac, Pleternicu i Veliku. Na taj je način pod svojim vlasništvom imao čak polovicu Požeške županije. Bio je jedan od najvećih slavonskih vlastelina.

Piše:
Matija Kulhavi

Franjo Trenk rođen je 1. siječnja 1711. u Reggiu na jugu Italije, gdje mu je otac Ivan Trenk službovao kao austrijski časnik. Iako je rođen u Italiji, Trenk ili Trenck je zapravo bio Prus (Nijemac) s austrijskim državljanstvom i velikim posjedima u Slavoniji.
Prema uzoru na svojeg oca, Franjo je nastavio vojnički poziv. Surovim mjerama iskorijenio je hajdučiju po šumama oko Pakraca i Požege, a ubrzo je došao u sukob s vlastima zbog čega odlazi na mnoga europska ratišta. Od dragovoljaca i pomilovanih slavonskih hajduka osnovao je Trenkove pandure. Trenkova pandurska regimenta ratovala je za caricu i kraljicu Mariju Tereziju na ratištima Bavarske, Nizozemske, Češke, Austrije, Francuske i Šleske te stekla reputaciju vrhunski obučenih i hrabrih vojnika. Diljem Europe prenosile su se priče o njihovim vojnim podvizima, a u Hrvatskoj je Trenk stekao neupitni status legende. Osim njihovih vojnih vještina, Europa se upoznala i s nekim novitetima, koji su i danas nezaobilazni dijelovi mnogih vojnih postrojbi. Naime, Franjo Trenk ponio je titulu oca i utemeljitelja vojne glazbe, a i način njihova odijevanja bio je potpuno drugačiji od svih vojničkih skupina toga vremena. Posebno je upečatljiva bila crvena marama vezana oko vrata, koja je zapravo bila preteča današnjoj kravati.

Dvorac baruna Trenka

Barun Trenk ostavio je trag i na području svojeg pakračkog vlastelinstva. Njegov barokni četverokutni dvorac s otvorenim unutarnjim dvorištem značajan je povijesni objekt na području Pakraca. Nažalost, već dugi niz godina se nalazi u zapuštenom stanju i čeka neke „sretnije dane“.
Ovaj prostrani dvorac služio je kao rezidencija, ali i vojarna za Trenkove pandure. Nakon vojarne u Trenkovom dvorcu bila je smještena Bolnica koja je tu djelovala sve do izgradnje nove Javne Zemaljske bolnice. Nakon bolnice zgrada je dugi niz godina bila prosvjetna ustanova u kojoj je djelovala i nadaleko poznata Učiteljska škola ili Preparandija.