AS obrt
Travel blogeri - putuju i pišu za svoj gušt

Belgijski turistički blogeri otkrivali čari Lipika i Pakraca

02.08.2017. 11:09 | 1157 pregleda | Lifestyle

Turistički blogeri Werner Gladines i Myriam Thys, koji su u Hrvatsku došli iz Belgije, protekle nedjelje otkrivali su čari Lipika i Pakraca. Ovo su novi trendovi koji posljednjih godina vladaju globalnim turizmom, a uz potporu Hrvatske turističke zajednice, belgijski "travel" blogeri po prvi put su ugošćeni u Lipiku i Pakracu.

Piše:
Matija Kulhavi

U Lipiku su posjetili poznatu lipičku ergelu, gdje im je domaćin bio Damir Jakšić, upravitelj Državne ergele Lipik. S obzirom na to da ergela u Lipiku ima razvijenu turističku djelatnost, posjetitelji iz Belgije su uz stručno vodstvo djelatnika ergele mogli saznati sve o lipicancima, plemenitim životinjama, čija gracioznost i ljepota te činjenica o dugogodišnjoj tradiciji uzgoja bude u čovjeku osjećaje divljenja i zadovoljstva.

Nakon obilaska Lipika, put ih je odnio u Pakrac, gdje su posjetili dva pakračka muzeja – Muzej Grada Pakraca i Muzej vojne i ratne povijesti.

U Muzeju Grada Pakraca susreli su se s Gabrijelom Sabo Seleši, voditeljicom ureda Turističke zajednice Grada Pakraca i Teom Lokner, koja ih je ovom prigodom upoznala sa zanimljivom pakračkom povijesti. Blogerima iz Belgije najveću pozornost je privuklo kovanje „slavonskog banovca“, koji je kovan u 13. i 14. stoljeću u kovnicama u Pakracu (od 1237. do 1260.), a zatim u Zagrebu od 1260. godine. Obilazak su nastavili u Muzeju vojne i ratne povijesti. Ondje ih je dočekao Mario Tušek, koji im je pokazao jedinstvenu zbirku ratne tematike s naglaskom na Domovinski rat.

Nesvakidašnji gosti svoj su obilazak lipičko-pakračkog kraja zaokružili posjetom Omanovcu, gdje ih je dočekao Dean Nagy, dežurni domar u planinarskom domu, s bogatom gastronomskom ponudom domaćih namirnica.