AS obrt
DRŽAVNA ERGELA LIPIK

Kamo za vikend? – Posjetite lipičku ergelu!

22.07.2017. 14:14 | 2846 pregleda | Lifestyle

Povijest Državne ergele u Lipiku seže u daleku 1843. godinu, kad ju je osnovao grof Izidor Janković, izgradivši štale za konje. Danas ona predstavlja živi spomenik Domovinskog rata, povijesti i tradicije uzgoja konja, a ujedno i dom predivnih lipicanaca. Značaj lipicanaca u povijesti Lipika je velik, a to pokazuje i činjenica da je konj jedan od simbola u grbu Grada Lipika.

Piše:
Matija Kulhavi

Osim uzgoja i obuke konja lipicanaca, Državna ergela u Lipiku ima razvijenu turističku djelatnost. Tako se posjetitelji mogu uputiti u turistički obilazak uz stručno vodstvo djelatnika ergele i saznati sve o ovim plemenitim životinjama, čija gracioznost i ljepota te činjenica o dugogodišnjoj tradiciji uzgoja bude u čovjeku osjećaje divljenja i zadovoljstva.

Na ergeli postoji mogućnost jahanja u manježu, uz pratnju stručnog vodiča i obveznu upotrebu jahaće kacige i zaštitnog prsluka, a uz interakciju s konjima i jahanje, posjetitelji mogu uživati u vožnji fijakerom, odnosno ergelskim dvopregom, po lipičkim ulicama, samom središtu grada i gradskom parku.

Nema životinja kojoj se ljudi toliko dive i koju toliko cijene kao konja. Ljepota, snaga, poetičnost, neodoljivost, strast, brzina, neukroćenost, temperament i vatrenost - sve ove osobine mogu se pripisati samo jednoj životinji – konju.