AS obrt
Daruvar - Cup of joy

Kraljevskom cestom do Teherana – Goran Bence

16.07.2017. 11:36 | 3321 pregleda | Lifestyle

Strastveni zaljubljenik u putovanja i motocikle, Goran Bence, jučer je iz rodnog Daruvara krenuo na 10.000 kilometara dug put preko Srbije, Bugarske, Turske, Gruzije, Armenije i Azerbajdžana do Irana.

Piše:
Matija Kulhavi

Goran već četrdeset godina putuje svugdje po Europi, a ove godine je odlučio otići do Teherana, glavnog i najvećeg grada Irana. Ovo putovanje ima i određenu simboliku, s obzirom na teoriju o Iranu kao pradomovini Hrvata, a do samog odredišta Goran će ići tzv. Kraljevskom cestom.

Kraljevska cesta bila je antička prometnica koju je dao izgraditi Darije I., veliki perzijski vladar. Kao arhitektonsko čudo toga doba, olakšala je komunikaciju diljem golemog Perzijskog Carstva. Danas, doduše, postoje samo ostaci perzijske Kraljevske ceste pa je teško definirati precizne etape, ali i dalje postoji nekoliko relativno očuvanih mostova.

Kad putuje, Goran pronosi dobar glas o svojem zavičaju i domovini. Motocikl mu je pun reklama, putem kojih pruža jedinstvenu promociju svojim sponzorima, poput Grada Daruvara, Bjelovarsko-bilogorske županije, nekolicine poslovnih subjekata, a od ove godine i Grada Lipika.

Kako nam je u telefonskom razgovoru rekao, nakon dolaska u Teheran, očekuje ga susret s poznatim hrvatskim nogometnim trenerom Brankom Ivankovićem, koji je ujedno i trener najpopularnijeg iranskog kluba Persepolisa, a zgodno je napomenuti činjenicu da je jedan od Goranovih medijskih pokrovitelja Miroslav Ćiro Blažević, „trener svih trenera“ te svojevremeno izbornik Iranske reprezentacije.

Goranu želimo sigurno i uspješno putovanje, a vjerujemo kako ćemo nakon njegova povratka imati priliku čuti o doživljajima s ovog dalekog putovanja.