AS obrt
ŽIVOT U NEW YORKU

Iz New Yorka: poštom su stigle namirnice i recepti, idemo kuhati

10.07.2017. 17:27 | 2001 pregleda | Lifestyle

Kažu u New Yorku uvijek nešto novo, a i da uvijek iznova svojom raznolikošću može iznenaditi... Meni je već četvrta prilika da živim ovaj grad, i ovog puta donosim neke posebnosti i trendove iz Velike Jabuke.

Piše:
Marko Barčan

Na samom početku mala digresija, u New Yorku smo turistički, u posjetu sestri Vlatki koja živi i radi u Americi zadnjih osam godina.

Jučer je i ovdje bila nedjelja. Stigle su nam poštom kućne potrepštine te namirnice za obroke i danas ćemo malo više o ovom trendu kojem pribjegava sve više Amerikanaca.

Dvije velike kutije našle su se u stubištu šesterokatnice koja broji 24 stana. Bile su ostavljene ispred poštanskih sandučića, adresirane, čekale su naručitelje da ih pokupe. Unutra namirnice potrebne svakom čovjeku te hrana koja je lako kvarljiva roba. Sestra kaže, kako paketi stižu redovito svakog tjedna, stubište je pod ključem, a kultura stanara je takva da nikoga ne zanimaju tuđe stvari. Nekad se znalo dogoditi da bi paket s hranom koji stiže u nedjelju u popodnevnim satima pokupili u ponedjeljak predvečer nakon posla.  

Upravo zbog posla i užurbanog načina života ovdje se puno stvari rješava u hodu, a ponuda sadržaja i usluga je takva da si ih svatko može prilagoditi svojim potrebama. U ovom gradu od oko 8,5 milijuna stanovnika svaka usluga i roba sigurno ima svog kupca, ovdje je plodno tlo za razvoj novih ideja. Dok se u Hrvatskoj taksisti bune protiv Ubera, ovdje ima još bar četiri, pet konkurentskih opcija koji «napadaju» s drugim pogodnostima. Primjerice kao «Lyft» koji će ponuditi znatno jeftiniju vožnju i od Ubera, uz uvjet da vozač može pokupiti još kojeg putnika koji je na putu do vašeg odredišta, što znači i da će skrenuti s najkraće rute i nešto produžiti putovanje. No vratimo se mi na naručivanje svakodnevnih potrepština i namirnica putem interneta što nisam zamijetio tijekom prošlogodišnjeg posjeta.

Većina ljudi ovdje nema automobil, vozi se javnim prijevozom ili taksijem, samim time odlazak u mjesečni šoping iz kojeg ćete se vratiti tegleći vrećice vrlo je nezgodan, a u zamjenu, preko mobilne aplikacije naručite ono što vam treba, od toaletnog papira, sredstava za čišćenje do raznih drugih svakodnevnih potrepština koje stižu direktno na vašu kućnu adresu. Jedna od tih usluga dolazi od najveće Internet trgovine na svijetu, Amazona, s uslugom Prime Pantry. Internet kupovina i nije nešto novo u ponudi, a ova vam nudi da napunite poveću kutiju fiksne veličine uz cijenu dostave od oko 40 kuna koja može biti i besplatna ako kupite određene proizvode iz posebne ponude. Bez gužvi u prometu, bez redova u trgovinama i bez nošenja više punih vrećica. Kutija je prilikom narudžbe preko interneta bila ispunjena oko 97%, kad smo ju otvorili u ostatku su bili zračni jastuci koji su štitili robu da se ne bi oštetila prilikom transporta s obzirom na to da Amazon garantira da sve dolazi u komadu što bez ovih jastučića pokazala su ranija iskustva nije bio slučaj.

Organske namirnice i obrok za prste polizati

Što pojesti tijekom dana u New Yorku? Jesti u prosječnom restoranu gdje ćete obrok platiti otprilike 15-20$, uz neko piće i kulturu napojnice konobaru taj iznos otprilike je i 30$ (oko 200kn), hraniti se u fast foodu u kojem možete pojesti nezdravo za znatno povoljnijih desetak dolara, odnosno kupovati namirnice u trgovini i sami si kod kuće kuhati što dovodi opet do redova u trgovinama, punih vrećica, nepotrebnih viškova namirnica, upitnika što uopće kuhati te općenito gubitka vremena u nabavi i pripremi namirnica. Kako bi bilo da nam netko kaže dobre recepte za kuhane obroke pripremljene unutar 30 minuta od zdravih namirnica organskog porijekla s lokalnih farmi, a sve potrebno za pripravu stiže nam tjedno na kućnu adresu. Upravo takvu ponudu nudi tvrtka Blue Apron (prev. Plava Pregača) koja vam ovisno o odabranom planu za dvije osobe ili obitelj s djecom nudi namirnice za pripremu zdravih kuhanih obroka za oko 10$. Nisu oni jedini, ima ovdje više konkurenata, no Blue Apron možemo reći da je tržišni lider s obzirom na to da se radi o prvoj američkoj «meal-kit» kompaniji koja je svoje dionice izlistala na Njujorškoj burzi.

Svakog tjedana u ponudi je šest drugačijih recepata od kojih putem mobilne aplikacije izaberete tri, a na kućnu adresu u «Planu za dvije osobe» stići će recepti i namirnice za ukupno šest obroka, odnosno svaki pripremljen po dva puta. Sve to koštat će vas tjedno 60$, oko 390 kuna, za naše prilike u Hrvatskoj dosta, za američki standard povoljno.

Otvorimo li kutiju s namirnicama, unutra je sve hladno i svježe, od povrća do mesa. Kutija ispunjena termo folijom unutar koje su pažljivo složene sve namirnice. Svaka zapakirana u svom omotu, na dnu dvije velike plosnate vrećice leda između kojih se nalazi meso ili riba, zatim riža, tijesto, povrće i na vrhu tri recepta u kojima je sve detaljno objašnjeno tako da, ovdje kažu, bi ih svaki antitalent za kuhinju znao pripremiti. Sve je na mjeru, nema bacanja hrane, izuzev plastičnih vrećica u koju je svaka namirnica zapakirana i to je jedini objektivni problem u cijeloj priči radi kojeg tvrtka dobiva kritike, ali ekologija Amerikancima nikad nije bila jača strana. Idete li na godišnji odmor, odnosno želite preskočiti ili otkazati dostavu namirnica možete to učiniti u bilo kojem trenutku. Namirnice i recepti su nam stigli, idemo kuhati, a u idućem članku malo ćemo o stanarinama, usporedit ćemo kvalitetu života na sjeveru i jugu Manhattana.