AS obrt
XVI. Međunarodnog festivala klapa Perast – 2017.

Stentoria osvojila zlato na međunarodnom festivalu klapa u Perastu

04.07.2017. 13:16 | 1691 pregleda | Lifestyle

U malom primorskom mjestu bokokotorskog zaljeva, Perastu, u Crnoj Gori, već šesnaestu godinu za redom održava se Međunarodni festival klapa. Na trgu Svetog Nikole održana je 30. lipnja prva festivalska večer namijenjena ženskim klapama. Cilj održavanja festivala prvenstveno je promicanje i očuvanje tradicije klapskog a capella pjevanja, ali je istodobno i natjecateljskog karaktera budući da su ženske klape nastupale pred sedmeročlanim međunarodnim ocjenjivačkim stručnim žirijem kojim je ove godine predsjedavao ugledni producent klapskog pjevanja, skladatelj, voditelj, gospodin Mojmir Čačija.

Ukupno je nastupilo 10 ženskih klapa, iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine: Zvizdan (Posušje), Kandelora (Zemunik), Bura (Mostar), Peružini (Pag), Narenta (Mostar), Skontradura (Dubrovnik), Diva (Široki Brijeg), Ankora (Podstrana), Štorija (Kaštel Kambelovac) i Stentoria (Daruvar). Klape su izvodile po dvije tradicionalne pjesme, pri čemu je prema propozicijama festivala jedna morala biti s područja Boke Kotorske, a druga po vlastitom izboru.

Ženska klapa Stentoria prema ocjenama stručnog žirija dominantno je osvojila 1. nagradu ''Peraški kampanio'' i postala pobjednica XVI. Međunarodnog festivala klapa Perast – 2017..

Iako je sami put do Perasta bio naporan i dug te su članice u samo 3 dana proputovale preko 1000 kilometara, i ovaj put podignule su same sebi ljestvicu te pokazale kako klapska pisma zaista ne poznaje granice. Svojom energijom i pruženom emocijom pokazale su da je glazba najljepši jezik kojeg svi razumiju. A Perast im je uzvratio odličnom organizacijom festivalskih zbivanja, ali i prvim osvojenim zlatom koje članice ženske klape ''Stentoria'' ponosno dodaju na svoju policu uz osvojeni srebrni štit na 48. FDK Omiš iz 2015. godine.

Teks i foto: Mirolava Verasto