Lipik 3x3 Challenger 2018
Snježne radosti na Omanovcu

Zimovanje na Omanovcu za 40 izviđača iz zagrebačkog Podsuseda

07.01.2017. 18:48 | 3622 pregleda | Lifestyle

Unatoč niskim temperaturama, primjerice tijekom poslijepodnevnih sati 7. siječnja kada smo se nalazili kod planinarskog doma na Omanovcu bilo je -12°C pojačano s jakim sjevercem oko -20°C, popularno izletište iznad Lipika i Pakraca tijekom ovog produženog blagdanskog vikenda odlično je posjećeno, a osim domaćih izletnika iz Lipika i Pakraca željnih uživanja u sanjkanju te druženju u toplini planinarskog doma na Omanovcu smo zatekli izletnike iz naše bliže okolice poput Kutine te Rijeke i organiziranu skupinu izviđača iz Zagreba.

Piše:
Antun Ciglenečki

Kako smo doznali od Deana Nagyja, vlasnika tvrtke „Zeleni vrh“ koja je koncesionar planinarskog doma, prvi dan ovog blagdanskog vikenda 6. prosinca na blagdan Sveta tri kralja planinarski dom je posjetilo više od 200 gostiju. Među njima su bili lokalni planinari i izviđači koji su ovaj neradni petak odlučili prošetati od Pakraca do planinarskog doma, ali bilo je i mnogo izletnika iz bliže i dalje okolice Lipika i Pakraca koji su željni uživanja na snijegu stigli autima.

Predvečer 7. prosinca kada smo obišli planinarski dom susreli smo par iz Kutine s prijateljicom koja ih je posjetila iz Rijeke te su odlučili uputiti zadnji pozdrav suncu sa snijegom posute livade ispred planinarskog doma.

40 malih izviđača iz zagrebačkog Podsuseda uživa na zimovanju

Od 3. siječnja kada je snijeg zabijelio naš kraj i terene oko planinarskog doma na Omanovcu na jednotjedno zimovanje stiglo je 40 malih izviđača iz Odreda izviđača „MP“ iz zagrebačkog Podsuseda. Ostaju do idućeg utorka, 10. siječnja, doznali smo od voditeljice zimovanja Antonele Copak, starješine odreda Petra Bulata i Ane Crnadak, voditeljice poletarca odnosno najmlađe skupine djece uzrasta od 1. do 4. razreda. Na male izviđače iz Zagreba tijekom zimovanja pazi i pas Rina.

Ovaj izviđački odred svoje najmlađe članove tradicionalno svake godine vodi na zimovanje i svaki put na drugu lokaciju, a ovaj put odabrali su planinarski dom Omanovac. Vrijeme ih je poslužilo tako da od prvog dana mogu uživati u snježnim radostima i sanjkanju. No, sanjkanje je samo jedan od aktivnosti kojom provode slobodno vrijeme, a voditelji su za djecu kvalitetno ispunili i organizirali dane ispunjene raznim izviđačkim aktivnostima s druženjem te brojnim kreativnim radionicama, igraonicama i natjecanjima. Od starješine odreda Petra Bulata doznajemo kako o svim dnevnim aktivnostima provedenim na Omanovcu članovi novinske sekcije pripremaju „Marek“, dnevni list njihovog odreda, kojeg svakog dana šalju roditeljima na e-mail adrese, a o događajima sa zimovanja izvještavaju i putem internet stranice te profila na društvenim mrežama.

Ovogodišnjeg zimovanja na Omanovcu mali izviđači iz Podsuseda prisjetit će se i preko video materijala jer s njima u planinarskom domu borave studenti kamere i režije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu Ante Cvitanović i Lovro Mrđen koji dokumentiraju trenutke zimovanja, a od snimljenih materijala izradit će dokumentarni film. To rade kao studentski zadatak, a ako njihov uradak ispadne dovoljno dobar možda dođe do emitiranja na televizijskim kanalima.

Tijekom nastavka zimovanja voditelji su pripremili posjet bazenima u Daruvaru u nedjelju, a preostala dva dana mali izviđači provest će na Omanovcu.

Fotogalerija snježne idile iznad Lipika i Pakraca (7.1.2017.)