Uskrsni sajam u Lipiku 2018.
Aktivnosti Radio kluba Lipik

Uskoro počinje zimska škola tehnike u Lipiku

04.01.2017. 11:23 | 2494 pregleda | Lifestyle

S početkom siječnja započele su i aktivnosti u Radio klubu Lipik, a među prvim najavljenim radionicama koje će djeci popuniti slobodno vrijeme tijekom praznika je 1. zimska škola tehnike koja se održava od 9 do 12. siječnja.

Piše:
Marko Barčan

U četverodnevnoj radionici za učenike od 5. do 8. razreda koja će se održavati od 10:30 do 12 sati u prostorijama Radio kluba Lipik, voditelji radionice, učitelji Marko Svjetličić i Ivan Kiš upoznat će zainteresirane s programiranjem robota u programu mBlock.

Na radionici će biti korišteni roboti koje je Osnovna škola Lipik dobila sudjelujući u Croatian makers ligi, a s obzirom na to da je broj sudionika ograničen, svi zainteresirani trebaju se prijaviti s osnovnim podacima (ime i prezime, adresa, razred, broj telefona) na adresu elektroničke pošte marko.svjetlicic@gmail.com . U suradnji s Gradom Lipikom bit će organiziran i prijevoz iz prigradskih naselja Grada Lipika, ako ima zainteresiranih učenika iz Osnovne škole Grigora Viteza Poljana.

U Radio klubu Lipik trenutno se održava tečaj za početnički P razred koji broji šestero polaznika, a ako ima zainteresiranih još uvijek se mogu priključiti s obzirom na to da bi polaganje ispita bilo krajem ožujka, ističe Miroslav Fila, predsjednik RK Lipik koji ističe kako u klubu imaju posebno aktivne dvije srednjoškolke Lidiju Sabo i Sofiju Stokić koje sudjeluju i na natjecanjima.

Klub posjeduje i ARG opremu (Amaterska Radio Goniometrija) koju planiraju u skoro vrijeme koristiti tijekom proljetnih praznika odnosno manifestacija kako bi prezentirali zainteresiranima orijentaciju u prostoru.

Konstruktorsku sekciju vodi Antun Marošević, a na njoj se konstruiraju elektronički uređaji.
Na radionicama se uči početak konstruktorskog rada, upoznavanje s elektroničkim elementima, jednostavnim sklopovima i shemama primjereno dobi, a među polaznicima na ovom području ističu se srednjoškolci Vinko Sigurnjak i Antonio Butorac.

Na prvoj zimskoj školi tehnike, za koju u Radio klubu Lipik priželjkuju da zaživi svake godine, uz već spomenuti rad s robotima, polaznici će ovisno o interesu biti upoznati sa svim nabrojanim aktivnostima Kluba. Korisno je, razvija kreativnost i logiku djeteta, znatno više nego sjedenje za računalom i pred televizorom, stoga ako vaše dijete ima nešto afiniteta prema tehnici, učinite mu vrijeme korisnim i prijavite ga na zimsku školu tehnike.