Medianno
BOŽIĆ U RATNO VRIJEME

Kako se u Lipiku slavio Božić 1991. godine?

25.12.2016. 17:52 | 6393 pregleda | Lifestyle

Lipik je 1991. godine Božić dočekao razrušen, no slobodan, kao prvi i u to vrijeme jedini oslobođeni grad u Domovinskom ratu. Zanimljiva je i činjenica da unatoč teškim i ratnim uvjetima, u Lipiku se nikad nije dogodilo da nije bilo Polnoćke, a posebno su interesantne okolnosti te nesretne 1991. godine, prije 25 godina.

Piše:
Marko Barčan

Povijesni izvori koji svjedoče ovom događaju i kvalitetno opisuju situaciju su ratna spomenica župnika Tome Sruka, TV prilog iz video arhive Vlade Šurkalovića, kao i knjiga Kako se branio Lipik, autora Stjepana Benkovića i Branka Križana.

O situaciji u Lipiku u to vrijeme u HRT-ovom prilogu govori Marino Zanetti, predsjednik Kriznog štaba Lipik koji je rekao kako se u Lipiku ne može ništa kupiti, može se samo dobiti, radi vojno, no ne i civilno snabdijevanje. "Svećenik je jedan stariji gospodin, krstio me je, vjenčao i u najtežim ratnim uvjetima je došao održati svetu Misu na Badnjak, gesta koja se ne može zaboraviti, bar ja kao stari Lipičanin. On nije imao ni uvjeta biti tu, jer u Lipiku tada nema nikog osim vojnika.", rekao je Zanetti koji je ujedno poslao poruku pomirenja "Suživot može biti s ljudima dobre volje i s ljudima koji žele suživot. I mi Hrvati, Talijani, Mađari i Česi, a isto tako i Srbi. Bez obostranih želja suživot nije moguć jer Srbi su nas napali.".

Župnik Tomo Sruk u TV prilogu govori kako je lipički župnik od listopada 1951.godine "i onda nisam imao ništa, bio sam također podstanar u susjednoj zgradi kod obitelji Horvat i imali smo malu kapelicu. To je bila novoosnovana župa odcijepljena od Pakraca u rujnu 1945. godine. Najprije smo kuću izradili u Lipiku od 1954. do 1957. godine, onda smo sagradili crkvu u Lipiku 1962.-1968. godine i onda smo dogradili crkvu u Dobrovcu 1988. godine, zatim sagradili župni stan u Čagliću i svega toga nema."

VIDEO PRILOG BOŽIĆ U RATNIM UVJETIM U LIPIKU

Nekoliko fotografija s prve proslave Božića u Lipiku donosi nam knjiga Kako se branio Lipik. S obzirom na to da je crkva bila srušena do temelja, misa za branitelje na kojoj su ispovjedili i pričestili održana je u restoranu Toplica Lipik.  Interesantna je i ratna spomenica župnika Sruka u kojoj u danima oko Božića donosi pregled situacije i svoja razmišljanja;

"23.12.1991 bio sam opet u Lipiku-skoro nakon tri mjeseca. Ivan Pierbon, bivši ministrant, a sada snabdjevač hranom naših branitelja pozvao me telefonom 22.12 i pitao hoću li ići u Lipik odslužiti svetu misu za branitelje. Obećao sam da hoću i tako smo krenuli 23.12 u njegovom autu. I tako smo došli u Filipovac, kroz Lipik, gdje je bio štab. Lijepo su me i s radošću primili - gotovo svi naši domaći ljudi. Počastili me ribom, naravno iz konzerve. Onda smo se dogovorili da bi Sveta Misa bila u Lječilištu u 14,00. Vozeći se kamionom prema Lječilištu, počela je jaka pucnjava od Šeovice i Skenderovaca, te smo se vozili kraj groblja i tako smo ušli u crkvenu ulicu. Zamolio sam vozača da idemo do crkve i župne kuće. Ušao sam u kuću i vidio da je sve izgorjelo osim zidova dimnjaka. Provirim u podrum čitav je i stepenište. Ondje su bile knjige koje sam ostavio, iako su vrata od dvorišta bila otvorena, a s ulične strane izgorjela. Pokupili smo brzo knjige, pisaći stroj te stavili u kamion i otišli u Lječilište. Ostalo smo ostavili.U lječilištu opet pozdravi i grljenje sa župljanima. Branitelji su počeli uređivati kuhinju i blagovalište. Stavljali prozore i vrata. Ostakljivali ih. Kuhinju im je poslao dr.Tomac. I tu smo imali svetu misu 15,00 koja je i snimljena. Tada su se neki branitelji i vojnici ispovjedili kao i Nikola Ljevaković koji je ostao u svojoj kući. A pucali su četnici neprestano. I pod samom Svetom Misom jedna granata pala je vrlo blizu, a vojnici su se samo pogledali. Oprostili smo se u 16,00 i krenuli prema Zagrebu kamo smo stigli u 18,00. Tada sam postao junak dana, jer su rekli na vijestima na radiju i televiziji da sam imao misu pa su me telefonski pitali mnogi kako sam se usudio ići i kako je tamo. Bogu hvala što sam išao i pokupio knjige, jer ih je vlaga već oštetila. Kada sam bio u Lipiku 23.12 i vidio izgorjelu župnu kuću, odmah sam razmišljao a kasnije misli proširio - što bi trebalo učiniti. Ponajprije strop, gredice, beton da se tako izbjegne uvlačenje vlage u zidovima. Zatim naručiti prozore i vrata,osposobiti prostorije za kapelicu i stan, a onda podizati kat. Kat ne treba odmah dotjerivati ako nema mogućnosti. Najvažnije je da je pod krovom. Kat bih volio jer je za budućnost potreban zbog kapelanske sobe s kupaonicom, gostinjske sobe, radne sobe, te arhiv i crkveni muzej. Svega toga u prizemlju nema. A sada je prilika kada se stavlja novi strop i krovište.A bilo bi mi žao da opet veliki tavan bude neiskorišten.

24.12 1991 u 20,00 moja 40.polnoćka kao župnika u Lipiku. Prognanik! 27.12 1991 Ivo Korenić nazvao me iz Čikaga u 8,00 ujutro i traži fotografije crkve u Lipiku radi dokaza da je to katolička crkva. A Srbi su je tamo prikazali kao pravoslavnu i gardiste koji se slikao s križem sa tornja,da se veseli i ponosi što je srušio pravoslavnu crkvu. Poslao sam mu i primio je."

Nakon kraćeg vremena povratkom civila u Lipik za stalno se vraća i župnik Tomo Sruk koji je smješten u jednoj od soba objekta Fontane bolnice Lipik, a u istom objektu uspostavljena je i kapelica koja postoji još i dan danas. Na obnovi života zajednice i crkve djelovao je skroz do svoje smrti 1996. godine.