GrofSlavonskiBanovac
Božićni koncert učenika Osnovne glazbene škole „Pakrac“

Glazbom do savršenog božićnog ugođaja

21.12.2016. 21:06 | 1501 pregleda | Lifestyle

Učenici Osnovne glazbene škole „Pakrac“ u prostoru gradske vijećnice u Pakracu 21. prosinca izveli su tradicionalni božićni koncert kojeg su pripremali sa svojim učiteljima te na taj način za Božić poželjeli ljubav i radost, nježnost i blagost, sreću i vedrinu te osmjeh i toplinu svojim sugrađanima i njihovim obiteljima.

Piše:
Antun Ciglenečki

Glazbenom temom Plesa šećerne vile iz baleta Orašar od Čajkovskog osmeročlani ansambl flauta otvorio je koncert, a razloga za odabir te skladbe krije se na panou u pozadini i otkrila ga je Alfreda Petani-Grafina, ravnateljica OGŠ „Pakrac“ u pozdravnom obraćanju nakon izvedbe.

Uz pozdrave predstavniku Grada Pakraca Marijanu Šircu, voditelju odsjeka za opće poslove i društvene djelatnosti, te ravnateljici OŠ „braće Radića“ Sanji Delač i ravnateljici DV „Maslačak“ Višnji Klobučar, ravnateljica Alfreda Petani-Grafina otkrila je kako razlog zašto su odabrali temu iz baleta Orašar je posjet Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu kada su učenici gledali predstavu navedenog baleta, a nakon predstave baleta učenici su posjetili i zagrebački Muzej za umjetnost i obrt. Podsjetnik na taj izlet Zagrebu postavljen je na panou kojeg je cijela publika na koncertu mogla vidjeti u obliku likovnih radova učenika na temu baleta kojeg su gledali u Zagrebu. Likovne radove su izradili učenici iz više razreda, a među njima i najmlađi koji polaze predškolski solfeggio.

U nastavku koncerta Mali zbor učenika „Pakračke zvjezdice“ uz klavirsku pratnju prof. Tee Silađi otpjevao je hrvatske božićne pjesme Spavaj mali Božiću i Pristupite vjerni te irsku božićnu Nek svima je sretan Božić.

Uslijedile su instrumentalne izvedbe probranog repertoara prigodnih božićnih skladbi, a izveli su ih Borna Tomić(5.r. klavir), Marijela Benković(6.r. violina), Joel-Timothy Špičak(6.r. klavir), kvartet harmonika Mateo Kadežabek, Marko Muštran, Sebastijan Sić i Josip Slijepčević(6.r), Dorotea Mateš(6.r. klavir), duo gitara Matija Kunce(4.r.) i Biljana Sudar(5.r.), na klaviru četveroručno Valnea Hormot(5.r.) i Tea Adžijević(4.r.), na klaviru Sara Komljenović(6.r.) te kao zadnju instrumentalnu izvedbu na programu izveo je osmeročlani ansambl flauta.

Zatim je Komorni tamburaški orkestar učenika odsvirao narodnu božićnu pjesmu U to vrijeme godišta, a članica orkestra Ana Kobetić dodala je toj izvedbi i riječi. Za finale je Veliki zbor učenika OGŠ „Pakrac“ otpjevao dvije pjesme, a zadnjom Handelovom Radost svijetu svom poželio da svi s koncerta ponesu dio te radosti svojim domovima i obiteljima za Božić.

Na kraju, nakon glazbene čestitke učenika svima je još jednom božićne blagdane čestitala ravnateljica Alfreda Petani-Grafina.

Program božićnog koncerta pripremili su prof. Tea Silađi, mag.mus. Kornelija Boršodi, mag.mus. Martina Faktor, prof. Kristina Kačarovski, mag.mus. Luka Iverac, bacc. Tomislav Galić, prof. Saša Babić i učitelj Ivan Golub.

Fotogalerija božićnog koncerta učenika OGŠ „Pakrac“ (21.12.2016.)