Slavonsko kolinje i 1. čvarkijada
Slavonsko kolinje i 1. čvarkijada
Lukovo Novska horizontalni
TRADICIJA NAŠE SLAVONIJE

Tradicionalno slavonsko kolinje i 1. Čvarkijada

13.10.2017. 08:21 | 490 pregleda | Najave

Ljepota Slavonije oslikava se kako u prirodnim posebnostima tako i u njezinoj tradiciji, kulturi i narodnim običajima. Upravo takva manifestacija, koja njeguje tradicijski način života, održava se u Dobrovcu kod sportskog centra od 11 sati u organizaciji Grada Lipika, Turističke agencije Lira Lipik i Udruge za očuvanje narodnih običaja LIDO te će vam 28. listopada pokazati tradicionalno kolinje i običaje koji se vežu uz ovaj obred koji je nekada imala svaka kuća slavonskog sela.

Piše:
Matija Kulhavi

Slavonski običaji i dalje žive, a ovo će biti prilika da se sazna i nešto novo, prikupi nešto iskustva ili kakav recept starih majstora iz Dobrovca. Za sve zainteresirane u 15 sati  se organizira prezentacija pod nazivom “Kolinje nekad i sad“ koju će održati sponzor događaja mesnica Lapaš. U sklopu tradicionalnog kolinja po prvi puta u povijesti organizira se Čvarkijada, natjecanje u pripremi čvaraka na isključivo tradicionalan način.

 

Informacije za natjecatelje:

Organizator osigurava: slaninu (15kg koja će biti podijeljena razmjerno broju sudionika), drva za peć, komplet stola i klupe.

Kotizacija po ekipi 100,00 kn.

Prijave i više informacija: 099/454-2830 (Marijan Poletto) ili u Turističkom uredu (Trg kralja Tomislava 3 ) od ponedjeljka do petka od 8 do 16 sati. Ovim putem mogu se prijaviti i zainteresirani izlagači za prodaju i prezentaciju svojih proizvoda kojima organizator osigurava štand. 

Sav prihod s Čvarkijade namijenjen je DVD-u Dobrovac za kupovinu pumpe za vatrogasno vozilo koja je uništena u ovogodišnjem požaru.

 

Hodogram:

11:00 sati – početak kolinja

14:00 sati – podjela slanine natjecateljima

15:00 sati – početak natjecanja u pripremanju čvaraka

17:30 sati – predaja uzoraka za ocjenjivanje

18:30 sati – ocjenjivanje čvaraka

19:00 sati – proglašenje pobjednika

19:00 sati pa na dalje slavonsko veselje

 

U glazbenom popodnevu od 12 do 19 sati posjetitelje će zabavljati Tamburaški sastav Ambar iz Novske nakon kojih nastupa JOKS bend iz Pakraca u grijanom šatoru. Posjetitelje očekuje ugostiteljska ponuda (kobasice s roštilja i kotlovina).

 

Na relaciji Pakrac (autobusni kolodvor) – Lipik (autobusno stajalište kod crkve) – Dobrovac (nogometno igralište) vozit će turistički vlakić. Polazak iz Pakraca je u 10.30 i 14.00 sati, a povratak u popodnevnim satima natrag za Lipik i Pakrac. Od organizatora saznajemo da će biti moguće kupiti svježe meso i mesne prerađevine (mljeveno meso, čvarci, kobasice, krvavice, svinjska mast).

 

S obzirom da je Osječko pivo sponzor brojnih događanja koja promiču tradiciju, tako će biti sponzor i Tradicionalnog slavonskog kolinja i Čvarkijade.

Za dobru atmosferu prilikom natjecanja u pripremanju čvaraka pobrinut će se Sezame.pr (Mario Barać).

 

Dođite s obitelji i naučite nešto novo o starim Slavonskim običajima!