Slavonsko kolinje i 1. čvarkijada
Slavonsko kolinje i 1. čvarkijada
Lukovo Novska horizontalni
NAJAVA 9. SAJMA SLAVONSKI BANOVAC U PAKRACU

Oživljavanje srednjovjekovnog doba uz vitezove i kovanje Slavonskog banovca – prvog hrvatskog novca

11.10.2017. 13:00 | 431 pregleda | Najave

Pakrac će u subotu, 21. listopada ponovno disati u srednjovjekovnom duhu, zahvaljujući članovima „Reda vitezova Ružice grada“ iz Orahovice koji će biti posebni gosti tradicionalnog devetog po redu „Sajma Slavonski banovac“.

Piše:
Compas

Središnji događaj bit će Bitka za kovnicu novca koju će vitezovi iz Orahovice upriličiti od 18 sati, ali prije sam bitke, posjetitelji će imati prilike uživati u brojnim srednjovjekovnim sadržajima. Bit će organiziran prikaz srednjovjekovnog oružja kao i mala škola mačevanja, zatim streličarski turnir te predstava za djecu „Princeza i razbojnici“. Neizostavno je i kovanje banovca, prvog hrvatskog novca koji je u Pakracu kovan od 1256. do 1260. godine, a koji će, u povodu održavanja Sajma, ponovno biti kovan u Pakracu.

Sajam slavonski banovac, kojeg organizira Grad Pakrac, u suorganizaciji s Udruženjem obrtnika Pakrac – Lipik, Poduzetničkim centrom Pakrac i Turističkom zajednicom Grada Pakraca, a uz pokroviteljstvo Ministarstva poljoprivrede. Partneri sajma su Hrvatska gospodarska komora i LAG „Zeleni trokut“, a program započinje već od 10 sati stručnim predavanjima u Gradskoj vijećnici u kompleksu Janković.

Svečano otvorenje Sajma koji će biti održan na prošlogodišnjoj lokaciji; Trgu bana Josipa Jelačića i Ulici hrvatskih velikana, predviđeno je u 13 sati, a potom će u kulturno – umjetničkom programu nastupiti Tamburaški orkestar Pakrac, Osnovna glazbena škola Pakrac, Dječji vrtić "Maslačak" Pakrac, učenici Osnovne škole braće Radića Pakrac i  "Češka beseda" Prekopakra. Posebno u ovoj prigodi predstavit će se i gosti iz inozemstva, prijatelji iz Slovačke te iz Dobretića u Bosni i Hercegovini.

Gurmani i gastronomi sigurno se najviše vesele Grahfestu – natjecanju u kuhanju graha kojeg treću godinu u nizu organizira Udruženje obrtnika Pakrac – Lipik. Grahfest počinje u 15 sati, a tijekom trajanja ovog natjecanja, kroz „Eno-gastro prezentaciju“ predstaviti  će se i udruženja obrtnika i obrtničke komore iz drugih dijelova Hrvatske. Proglašenje pobjednika planirano je za 19:30 sati.

Uz bogatu gastronomsku i ugostiteljsku ponudu, kutak za djecu i mlade te zabavni park, u vrijeme trajanja Sajma od 13 do 18 sati posjetitelji će se imati prigode besplatno provozati turističkim vlakićem, a zahvaljujući OPG-u Mađo iz Rešetara, moći će se gradskim ulicama provozati i kočijom.

Na svoje će doći i ljubitelji društvenih mreža koji će na za ovu prigodu postavljenom foto-pointu, moći snimiti i objaviti svoju virtualnu razglednicu iz Pakraca.

Ovogodišnji Sajam Slavonski banovac trebao bi biti i u središtu medijske pozornosti zahvaljujući brojnim novinarima koji će ciljano za ovu prigodu, kroz studijsko putovanje posjetiti Pakrac i ovaj tradicionalni Sajam čije će posjetitelje od 21 sat svojim koncertom zabavljati „Učiteljice“.