Mirisi Bozica generalni 2018
ZLATA VRIJEDAN BIT ĆE OPG JEDAN

Supružnici Pintarić iz Klise nalaze se u finalu izbora najboljeg OPG-a u Hrvatskoj

22.06.2017. 17:53 | 4128 pregleda | Gospodarstvo

Ministarstvo poljoprivrede i Večernji list nastavljaju svoju tradicionalnu akciju „Zlata vrijedan“ - izbora najboljeg OPG-a u Republici Hrvatskoj. Finale četvrtog po redu izbora, održat će se krajem lipnja, a sve su županije i grad Zagreb dostavili svoje nominacije. Prema kriterijima, svaka županija imala je mogućnost nominiranja 4 OPG-a sa svog područja te jednog mladog poljoprivrednika za nagradu „Mlada nada“. Ove godine pristiglo je 60 prijava OPG-ova i 16 „Mladih nada“, a stručni žiri izabrao je iz svake županije po jedan OPG i ukupno 3 Mlade nade. Našu,  Požeško-slavonsku županiju predstavlja OPG KLAUDIJA PINTARIĆ iz Klise!

Piše:
Matija Kulhavi

 

Kako nam pričaju Klaudija i Goran Pintarić, kandidate za natjecanje prijavljuju županije, a do njihove nominacije došlo je zahvaljujući dosadašnjoj suradnji s Lipičkom razvojnom i turističkom agencijom LIRA d.o.o., na čiji poticaj su odlučili sudjelovati u ovom izboru. Da se nalaze među finalistima ovog, već tradicionalnog izbora, saznali su nakon što ih je kontaktirala novinarka Večernjeg lista.

U Klisi, na Stazi lipicanca i kune nalazi se njihovo imanje te na neki način povezuje grad Lipik, jezero Raminac i ribnjak Pakurnovac. Pintarići uzgajaju romanovske ovce (tzv. najplodnije na svijetu) koje u jednome janjenju imaju dva do tri mlada. S obzirom na to da se romanovska ovca janji dva puta godišnje, proizlazi da u jednoj godini na svijet donesu do šest janjaca. U Požeško-slavonskoj županiji oni su jedini uzgajivači romanovske ovce, ali nema ih puno ni u ostalim dijelovima Hrvatske. Trenutno se u njihovom stadu nalazi oko 150 grla. Plasman ovoga mesa osiguran je, ali Klaudija i Goran prije svega žele biti uzgajivači ovaca za rasplod i tako ih prodavati. Jedna romanovska ovca s papirima stoji oko 200 eura, a ovnovi se prodaju po 300 do 500 eura.

Uzgoj ovaca nije jedino čime se supružnici Pintarić bave. Naime,  u sklopu projekta “Mirisnim biljem u cvjetnu budućnost”, Klaudija je bila polaznica predavanja na kojemu je učila o ljekovitome bilju. Upravo iz tog razloga, na svom imanju u Klisi posadila je miomirisni vrt u kojemu raste niz ljekovitih biljaka, poput nevena, kadulje i gaveza - iz kojih proizvodi kreme, hidrolate i eterična ulja. Moramo napomenuti kako je Klaudija osnivačica  i tajnica Etnoudruge mještana Klise, koja okuplja male OPG-ove s ovoga područja, a čiji su ciljevi ruralni razvoj, seoski turizam, proizvodnja domaće hrane i očuvanje prirode. Također, na svom imanju Goran i Klaudija održavaju prezentacije o uzgoju romanovske ovce te začinskom i ljekovitom bilju.

Istaknuti najbolje obiteljske proizvođače, ispričati pozitivne priče o onima koji su najuspješniji i pokazati koliko je poljoprivreda važna za Hrvatsku – cilj je projekta „Zlata vrijedan“. Finale izbora održat će se u Ivanić Gradu 28. lipnja, a nagradna igra traje do 26.6.2017. do 12 sati. Prilika je to da podržimo Klaudiju i Gorana tako da pošaljemo SMS s kodom OPG01 te svojim imenom, prezimenom i adresom na broj 60085.