Mirisi Bozica generalni 2018
Energetska obnova obrazovnih ustanova

Osigurano 6 milijuna kuna za obnovu Osnovne škole u Lipiku i Područne škole u Dobrovcu

02.06.2017. 12:05 | 2095 pregleda | Gospodarstvo

Nakon što su u prvoj fazi osigurana sredstva od strane Ministarstva graditeljstva i FZOENU za izradu projektne dokumentacije energetske obnove Osnovne škole u Lipiku i Područne škole u Dobrovcu, kroz EU projekt osigurana su sredstva i za samu energetsku obnovu u iznosu od 5.986.090,67 kuna

Piše:
Jure Rosić

- Ovo je samo nastavak ispunjena našeg cilja energetske obnove grada Lipika zbog čega se i kandidiramo na razne natječaje. U prvoj fazi je išla investicija preko 16 milijuna kuna za 11 višestambenih zgrada, u drugoj fazi 9,3 milijuna kuna za obnovu preostalih 8 višestambenih zgrada, a treća faza je obnova Osnove škole u Lipiku i Područne škole u Dobrovcu. Osim toga obnovljene su fasade na niz obiteljskih kuća, a uskoro ćemo prijaviti na preostale natječaje i obnovu svih društvenih domova i javnih ustanova. Svakodnevno pripremamo nove projekte, pa tako trenutno u Lipiku provodimo 61 projekt vrijednosti 184 milijuna kuna, a imamo prijavljenih na različite natječaje 144 projekta vrijednih 82 milijuna kuna, pa samim time očekujemo svaki tjedan nove dobre vijesti i odobrenja projekata, izjavio je gradonačelnik grada Lipika Vinko Kasana.

Navedeni projekti obuhvaćaju rekonstrukciju krovišta, rekonstrukciju fasade, zamjenu vanjske stolarije, zamjena unutarnje rasvjete  energetski učinkovitijom te izradu vanjske rampe uz glavni ulaz u školsku zgradu (za osobe smanjene pokretljivosti). Osim što će se promijeniti vizura škole, ovim zahvatima ostvarit će se značajne uštede u potrošnji energije.

Ova dva vrijedna projekta zajedno su pripremali Osnovna škola „Lipik“, Požeško-slavonska županija koja će sufinancirati obnovu i Lipička razvojna i turistička agencija LIRA d.o.o. uz partnerstvo Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.