Compas - lipički mjesečnik
DARIJO SAVI, VLASNIK „obrta DS“

Krpao sam sve, od gumenog čamca do avionske gume

25.05.2017. 09:53 | 5922 pregleda | Gospodarstvo

Darijo Savi, vlasnik je „Obrta DS“ iz Filipovca i po obrtničkom stažu jedan je od starijih obrtnika, a budući da su mu skoro 43 godine, može se reći da je pola svog života obrtnik.

Piše:
Sezame.pr

Kao ratna generacija srednjoškolaca prekinuo je školovanje i nije završio srednju školu pa je ubrzo morao dobro razmisliti što u životu može raditi i kako zarađivati za život. – Te 1995. godine bilo je i previše birtija i trgovina, a radio je samo jedan vulkanizer. Nakon što sam se posavjetovao s pokojnim ocem Ivanom i uz njegovu pomoć, procijenio sam da tu ima dosta prostora za posao i u budućnosti i odlučio sam se otvoriti obrt, a jedno vrijeme sam bio najmlađi obrtnik na ovom području. Kad na tu odluku gledam iz današnje perspektive, zadovoljan sam i ne bih je mijenjao, počinje svoju priču Darijo.

Počeci u dvorišnoj radioni

U početku je radio u radioni u dvorištu obiteljske kuće, u Lipičkoj ulici, na kućnom broj 28, ali je uvidio da mu je radni prostor postaje premalen da bi mogao odraditi sve poslove koji su mu se nudili. – Nekad sam morao raditi praktički na cesti, bilo nam je tijesno, a najveći problem je bio što vozila poput kamiona, prikoličara, autobusa… zahtijevaju veliki prostor. To je bio glavni razlog da sam se odlučio proširiti i izgraditi novi poslovni prostor u kojem radim i danas. Izgradnja je financirana kreditom, trajala je tri godine, a 2007. smo preselili u novi objekt. Danas imamo dovoljno mjesta za sve potrebe ovog posla, radiona je površine oko 600 četvornih metara, a na raspolaganju imamo i oko 900 kvadrata parkirališta, pojašnjava Savi. Obrt Ds bavi se svim poslovima montaže/demontaže ili krpanja guma i balansiranje, a kako Darijo ističe radi sva vozila, od automobila, kamiona, prikoličara, autobusa, traktora, bagera, motocikala, bicikala, raznih poljoprivrednih i šumarskih strojeva. – Imali smo slučaj da smo krpali gumeni čamac, a radili smo čak i popravak avionske gume, na poljoprivrednom avionu, kaže Darijo i pojašnjava kako je sezona rada na auto gumama u jesen i zimu, dok u proljeće i ljeto više radi poljoprivredni program.

Posebno ponosan na radnike

Osim vulkanizerske radnje, „Obrt DS“ posluje i kao caffe bar uz radionu i to kao izdvojeni pogon. Obrt ima 5 zaposlenih i Darijo ističe da redovito podmiruje i plaće prema radnicima i obaveze prema državi. Za razliku od mnogih obrtnika koji imaju problema pronaći dobre i stručne radnike, Savi s tim nema problema. – Imam dva odlična radnika od kojih jedan ovdje radi skoro 20 godina, a drugi više od 10.

Priroda vulkanizerskog posla je da nisi fiksno vezan uz radno vrijeme jer ima slučajeva da se treba intervenirati i u kasnim noćnim ili jutarnjim satima. Dečki imaju radno vrijeme, ali ja nemam. Najčešće vanredne intervencije su u poljoprivrednoj sezoni kada se na traktoru ili nekom poljoprivrednom stroju probuši guma. I poljoprivrednici su ovisni o vremenu i moraju svoj posao odraditi kako su planirali pa im u takvim slučajevima pokušavam uskočiti maksimalno brzo koliko je moguće. Znalo se dogoditi i za vrijeme zimske službe da na kamionu/ralici ode guma. Moramo to pokrpati da se kamion što prije može vratiti na cestu i raditi svoj posao, pojašnjava Savi i dodaje da je njegov mobitel oduvijek dostupan 24 sata.

Krizu osjetio na teretnom programu i naplati

Dodaje i da u poslovanju nema nekih većih problema koji bi ugrozili poslovanje, a nema problem ni sa naplatom iako je to bio slučaj prije nekoliko godina. – Osjetio sam krizu i to žestoko, posebno na teretnom programu, znači kamioni, bageri i sl., koji se smanjio i za 80%. Osjetilo se i u naplati kada je bilo malo problema, ali sada se to vratilo u normalu. Što se tiče ostalog tu nema problema jer već godinama radimo po ustrojenom sistemu. To se odnosi i na otpad od guma koji smo dužni odlagati i odlažemo ga organizirano, kaže Darijo. Može se reći da je „Obrt DS“ obiteljski obrt jer Darijeva supruga Sanja radi u njihovom caffe baru, a vrijeme će tek pokazati hoće li njihova djeca14-godišnji Karlo i 10-godišnja Klara obrtničkim ili nekim drugim životnim smjerom.