Mirisi Bozica generalni 2018
Lipik - PRIJATElJ ŽENSKOG PODUZETNIŠVA

Uspješno završen prvi ciklus poduzetničkih edukacija u Lipiku

18.05.2017. 09:40 | 2532 pregleda | Gospodarstvo

Podjelom uvjerenja na završnoj svečanosti koja je održana 17. svibnja u Multikulturalnom centru Lipik završen je proljetni ciklus poduzetničkih edukacija koji se održavao u organizaciji Virtualnog ženskog poduzetničkog centra pod pokroviteljstvom Grada Lipika u okviru projekta Lipik prijatelj ženskog poduzetništva.

Piše:
Marko Barčan

Predstavilo se 18 novih certificiranih poduzetnika, a iz pera urednika koji je krajem ožujka poslušao njihova prva predstavljanja kad je počeo ciklus od šest edukacija pa sve do završnog predstavljanja vidljiv je znakovit napredak počevši od samopouzdanja, razvijenih prezentacijskih vještina, a dio polaznika već je pokrenuo svoje obrte, OPG-e odnosno tvrtke što možemo reći da su i neke od najvećih dobrobiti poduzetničkih edukacija koje su provodili ljudi s iskustvom u poduzetništvu.

Čestitke prvoj generaciji polaznika na svečanoj dodjeli uputio je gradonačelnik Lipika Vinko Kasana koji je rekao kako se u Lipiku razvila pozitivna atmosfera te smo pokazali da se može, a u tom segmentu najviše se stavio naglasak na razvoj poduzetništva gdje se posebno na usluzi stoji svim poduzetnicima i obrtnicima od kojih u konačnici grad i živi.

Uz projekt Grad Lipik prijatelj poduzetnika i obrtnika te projekta Lipik - prijatelj ženskog poduzetništva kad je 8. ožujka 2017. godine na Kongresu poduzetnica jugoistočne Europe u Zagrebu, Lipik stekao ovo društveno priznanje među prva četiri grada - prijatelja poduzetnica koje obvezuje i ulaganjem posebno u žensko poduzetništvo, tu je niz mjera za poduzetnike koje predstoje, najavio je gradonačelnik Kasana te objasnio kako će Grad Lipik uvesti dodatne poticaje za poduzetnike. Primjerice, uvest će se mjera poticaja za nabavu opreme od 50%, odnosno 25.000 kuna po projektu dok će se žene poduzetnice u tom dijelu poticati sa 75% ulaganja. Također, poticaj će biti i 10.000 kuna po novom zaposleniku na godinu dana, a 12.000 kuna bit će taj poticaj ako se radi o ženama poduzetnicama, objasnio je gradonačelnik Kasana neke od mjera te kako se nastavlja ulagati u poduzetništvo, odnosno gdje god je prilika i prigoda zbog razvoja grada i turizma Lipik se predstavlja poduzetnicima. Najavio je pri tom i nastavak suradnje s Virtualnim poduzetničkim centrom i voditeljicom Sanelom Dropulić edukacijama koje se nastavljaju na jesen.

U predstavljanju prve generacije polaznika mogli smo čuti postojeće poduzetnike u Lipiku koji su prošli edukacije, primjerice Manuela Lipušić, vlasnica MMS autosalona koji uspješno posluje više od 20 godina, odnosno bračnog para Jasminke i Danijela Golubića koji su vlasnici Caffe bara Mali Caffe te stečene vještine već primjenjuju u razvoju ponude ovog malog, no već kultnog kafića koji djeluje sedam godina u središtu grada. Predstavila se i Ines Somođvar iz Marinog Sela koja uz supruga traži mogućnost dodatne zarade, odlučili su se to ostvariti kroz ponudu suvenira, a jedan od tih su i lipički paprenjaci koje su prisutni mogli kušati, kao i Martina Pilat iz Antunovca koja planira otvoriti krojački obrt. Poduzetničke edukacije u Lipiku privukle su i zainteresirane osobe iz drugih dijelova šire regije, Mateja Đaković iz Požege jedna je od njih, vlasnica je nedavno otvorenog obrta Busnisss Depot sa sjedištem u Poduzetničkom inkubatoru u Pleternici koji se bavi obnovom i punjenjem potrošenih tonera.

Prigodno je svim polaznicima održana prezentacija usluga HBOR-a koje je prezentirao Boris Čagalj, voditelj ureda HBOR-a za Slavoniju i Baranju dok je prezentaciju HAMAG-BICRO zajmova predstavio Jure Rosić, djelatnik Lire.

Na kraju druženja svima je puno uspjeha u poduzetništvu poželjela i voditeljica Virtualnog ženskog poduzetničkog centra Sanela Dropulić uz poruku kako su naučili da ne postoji neuspjeh u poduzetništvu, već uspjeh i naučena lekcija.