AS obrt
ZAVRŠETAK ZA ŠEST MJESECI

Započela izgradnja mosta Brezine - Janja Lipa

11.05.2017. 10:03 | 2511 pregleda | Gospodarstvo

Uvođenjem u posao izvođača radova te obilaskom novog gradilišta 10. svibnja započela je gradnja mosta Brezine - Janja Lipa vrijednosti 2,2 milijuna kuna s rokom završetka od šest mjeseci.

Piše:
Marko Barčan

Direktor Hrvatskih cesta Josip Škorić rekao je prigodom obilaska kako sa zadovoljstvom možemo utvrditi da se polako privodi kraju sanacija šteta objekata uništenih u poplavi 2014. godine čija je sanacija bila zadatak Hrvatskih cesta još ranijom Odlukom Vlade RH, a za navedeni most rekao je kako se radi o armirano-betonskoj konstrukciji s dva upornjaka, odnosno tri raspona, središnjim od 12 metara i dva raspona od oko 8 metara, a izvodit će ga zajednica ponuditelja Vodoprivreda-Zagorje iz Klanjca te Ciglenica iz Zaprešića.

Ukupna investicija bit će na razini oko 3 milijuna kuna kad se uračuna i projektiranje mosta odnosno projekt regulacije toka Pakre na tom dijelu što su ranije uz građevinsku dozvolu pripremile Hrvatske vode, a prema poprečnom presjeku vidljivo je kako stari most željezno drvene konstrukcije nije zadovoljavao ni četvrtinu protjecajnog profila.  

- Tri godine smo čekali i hvala Bogu da je došlo do promjene i u Vladi i u Hrvatskim cestama koje su prepoznale važnost ovog projekta te vratile ponos našim stanovnicima jer bitno je da nismo zaboravljeni što smo si ranije postavljali pitanje, rekao je Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević koji je bio prisutan uz Sisačko-moslavačkog župana Ivu Žinića te dodao kako se radi o kapitalnom objektu za dvije županije te iskazao ponos što su svi danas ovdje.

Navedeni most povezuje dvije županije Sisačko-moslavačku i Požeško-slavonsku županiju te je iznimno važan gospodarski objekt za povezivanje stanovnika i gospodarsku aktivnost, a kako je rekao prigodno među nazočnima i gradonačelnik Lipika Vinko Kasana drago nam je da je napokon krenulo, najveću korist imat će stanovnici Brezina i Janje Lipe, posebno poljoprivrednici koji su vezani oko ovog mosta, tvrtka Gamauf, a i Lipik je s Janjom Lipom povezan putem LAG-a Zeleni trokut gdje se razvijaju brojni zajednički projekti.

Također, spomenimo i kako dio naših čitatelja zanima i pitanje gradnje drugog mosta prema Lipičkim vinogradima, a saznali smo kako je otvaranje ponuda za izvođača radova zbog zahtjeva za dodatnim pojašnjenjima odgođeno za 22. svibnja 2017. godine.