AS obrt
IZRADA MUZEOLOŠKOG KONCEPTA

Uz gradnju projektira se interijer Vile dobre vode

09.05.2017. 20:07 | 2290 pregleda | Gospodarstvo

Uz započetu gradnju Vile Zinke koja će u budućnosti nositi naziv Vila Dobre vode i imati ulogu višefunkcionalnog centra za zdravstveni turizam paralelno se radi na izradi muzeološkog postava te je tim povodom 8. svibnja u zgradi Gradske uprave u Lipiku održan prvi radni sastanak vezan za projektiranje interijera.

Piše:
Marko Barčan

Na sastanku su djelatnici zajednice ponuditelja tvrtke Smart audio visual i Kocka predstavili daljnju razradu idejnog projekta te su s predstavnicima grada Lipika koji su uključeni u izradu i gradonačelnikom Lipika Vinkom Kasanom prošli kroz eventualne promjene u konceptu.

Navedeni projekt, podsjetimo, sufinancira se iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, a sredstva su dodijeljena natječaju projektnih prijedloga „Priprema i provedba Integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine“ u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“ za koji su početkom prosinca prošle godine gradonačelnik Vinko Kasana i ministrica Gabrijela Žalac potpisali ugovor kojim je dobiveno 2,36 milijuna kuna za izradu projektne dokumentacije za Vilu Dobre Vode (Zinke), Vilu Savić i revitalizaciju perivoja na kojem su partneri Grad Lipik, Lipička razvojna i turistička agencija LIRA te Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Lipik.

Na sastanku je predstavljena prva draft verzija izvedbenog projekta te su predstavljene osnovne tehnologije koje se namjeravaju koristiti u realizaciji projekta, muzeološkog koncepta te koncepcija pojedinog izloška. Kako se moglo vidjeti iz priloženog radit će se o prezentacijski vrlo efektnom centru kakvog nema u široj regiji i po kojem će Lipik danas sutra biti prepoznatljiv i koji će malo kojeg posjetitelja ostaviti ravnodušnim. U tom edukativno istraživačkom i informacijskom centru koji će biti namijenjen posebno za djecu kroz pobuđivanje svih osjetila naglasak će biti na razvoju Lipika kroz zdravstveni turizam, odnosno značaju Toplica Lipik u Hrvatskoj.