AS obrt
INVESTICIJA 1,1 MILIJUN KUNA

Predstavljene obnovljene sobe objekta Fontana

09.05.2017. 08:38 | 3696 pregleda | Gospodarstvo

Toplice Lipik ulažu značajna vlastita sredstva u obnovu smještajnih kapaciteta, a kako smo ranije pisali, radi se na više mjesta što se ne može ne zamijetiti samim prolaskom kroz Lipik gdje uređenje dvorište Quelle prilazi kraju i dobiva novu vizuru, a 8. svibnja predstavljeno je medijima 15 adaptiranih i obnovljenih dvokrevetnih soba u Fontani u što je uloženo oko 1,1 milijun kuna vlastitih sredstava.

Piše:
Marko Barčan

- Obnovili smo i namjestili gotovo sve, od struje, vodovoda, podova, kupaonica, vrata, radijatora, do opreme novim i modernim namještajem požeškog Spin valisa, a već na godinu planiramo nastaviti s ovim radovima i opremiti i urediti još 9 soba, rekao je ravnatelj Toplica Lipik Darko Kelemen te kako na ovaj način, uz Kamene kupke i apartmane u Ankinom dvoru, ali i bolesničke sobe u Depandansi dobili su 48 soba i apartmana sa 101 posteljom smještajnog standarda visokorangiranih hotela i napravili novi veliki iskorak ka podizanju konkurentnosti i privlačnosti na tržištu zdravstvenog turizma.

Gradonačelnik Grada Lipika Vinko Kasana tom prigodom rekao je kako mu je posebno drago što naše Toplice idu u tom pravcu kontinuiranog razvoja bez ikakvih kreditnih zaduženja te da Toplice Lipik predstavljaju zdravu jezgru oko koje i oni u gradskoj upravi žele razvijati zdravstveni turizam te cijelo gospodarstvo Lipika.  Zahvalio se na suradnji s Toplicama, spomenuo je kako Grad Lipik ulaže puno u marketing te općenito stvaranje uvjeta za razvoj turizma, a investicija kao što je ova u postizanju visokog standarda, te stvaranje novih radnih mjesta ono su što je potrebno Lipiku.

Dožupan Ferdinand Troha koji je ispričao župana Alojza Tomaševića rekao je kako u Požeško-slavonskoj županiji imaju podršku te istaknuo kako sve ono što se radi je garancija da će Lipik ponovo zauzeti mjesto i u Slavoniji, ali i u Srednjoj Europi kojemu je svojevremeno pripadalo.

Programu predstavljanja obnovljenih soba objekta Fontana nazočili su članovi Stručnog, Radničkog te Upravnog vijeća na čelu s primarijusom Stjepanom Šarcem, više suradnika Toplica Lipik, a glazbenu točku izveo je Dino Josipović, učenik Osnovne glazbene škole u Pakracu u pratnji profesorice Tee Silađi. Za ilustraciju onoga što je učinjeno, prije obilaska novoadaptiranih soba, obišle su se prvo stare sobe u koje još od 1979. godine nisu ulagana značajnija sredstva, osim najnužnije poslijeratne obnove tako da je i namještaj u njima star gotovo 40 godina.

Prigodno je ravnatelj Kelemen rekao kako unazad šest godina trendovi u rehabilitacijskoj medicini jasno pokazuju da se broj  stacionarnih pacijenata u toplicama, lječilištima izrazito smanjuje te da se moraju usmjeriti privatnim gostima ili zdravstvenim turistima, a pri tom je iznio podatak kako se iz godine u godinu kod njih povećava broj privatnika, te da su u 2016. ostvarili rekordan broj od preko 21.000 noćenja, što je 100 % više nego 2009. godine. Svjesni su svoje pozicije i da  se, kako  u tržišnoj utakmici, tako  i u sustavu javnog zdravstva mogu boriti samo kvalitetom pa su tako u obnovu lječilišnih kapaciteta u zadnjih nekoliko godina uložili oko 60 milijuna kuna, od čega je trećina vlastitih sredstava.