Sajam cvijeća 2018 960x150
PUČKO OTVORENO UČILIŠTE OBRIS

Započelo osposobljavanje za voćara i vinogradara u Pakracu

19.12.2016. 08:14 | 1545 pregleda | Gospodarstvo

U pakračkoj podružnici Učilišta Obris proteklog petka 16. prosinca desetak polaznika krenulo je na program osposobljavanja za voćara i vinogradara, a kako ističu, na edukaciju su krenuli jer će im ovo osposobljavanje donijeti dodatne bodove na natječajima iz Programa ruralnog razvoja.

Piše:
Marko Barčan

Polaznici koji dolaze iz Prekopakre, Velikog Banovca, Pitomače, Starog Petrovog Sela, Požege, Nove Gradiške i Pitomače bave se orasima, lješnjacima, aronijom i njenim prerađevinama, rakijama od dunja te eko vinogradom, a većina polaznika već ima osnovan OPG dok drugi tek planiraju.

Predavanja se sastoje od teoretskog i praktičnog dijela, a teoretski dio predaje prof. Snježana Pešut Pilon iz Savjetodavne službe u Požegi s Odsjeka za ekološku poljoprivredu dok će praktični dio nastave, planiran na imanju obitelji Ćasić, pokazati agronom Vladimir Petošić. Također, nastava se odrađuje u dogovoru s polaznicima, a prema njihovim prijedlozima moguće je da se praktični dio odradi i na njihovim OPG-ima.

Planirani završetak nastave je do kraja siječnja 2017., rekla nam je ravnateljica POU Obris Jadranka Krmpotić te kako se svi zainteresirani još uvijek sad dok je početak mogu priključiti iako bi bilo dobro što ranije budući da već danas 19. prosinca u 18 sati kreće predavanje iz područja zaštite na radu što je neophodno za odraditi praktični dio nastave.

Školarina za program iznosi 2.900,00 kuna, a polaznici se osposobljavaju za poslove niže razine složenosti kao što su priprema tla za podizanje voćnjaka i vinograda, sadnja voćnih sadnica i loznih cijepova, njega voćki i vinove loze, berba plodova, skladištenje, razvrstavanje, pakiranje i osnovna dorada ili prerada proizvoda te isporuka i prodaja proizvoda.