Sajam cvijeća 2018 960x150
KROZ PROGRAM RAZVOJA JAVNE TURISTIČKE INFRASTRUKTURE

Lipiku 600 tisuća kuna za početak gradnje Vile Zinke

13.12.2016. 09:04 | 4135 pregleda | Gospodarstvo

Kroz Program razvoja javne turističke infrastrukture u 2016. godini Ministarstvo turizma odobrilo je 600 tisuća kuna Gradu Lipiku za početak gradnje Vile Zinke, jedan je to od 16 odobrenih projekata u kategoriji Centara za posjetitelje/interpretacijski centri koji će biti sufinanciran od strane Ministarstva.

Piše:
Marko Barčan

Ministar turizma Gari Cappelli proteklog tjedna donio je odluku o dodjeli 17,3 milijuna kuna za razvoj turističke infrastrukture kojim se sufinancira ukupno 32 projekta od čega 16 za uređenja plaža, a drugih 16 projekata predstavljaju centre za posjetitelje i interpretacijske centre.

Grad Lipik na natječaj Programa razvoja turističke infrastrukture u 2016. godini koji je objavljen u kolovozu aplicirao je projektni prijedlog Vile Zinke pod nazivom Interpretacijski centar termalne baštine u Lipiku „Vila dobre vode“.

„Vila dobre vode“ slavi termalnu baštinu Lipika i ovdašnju kulturu liječenja vodom kroz suvremenu i atraktivnu interpretaciju i prezentaciju prenoseći svojim stanovnicima i posjetiteljima na zanimljiv i jedinstven način priču o identitetu, tradiciji i jedinstvenosti Lipika. Ona je mjesto susreta stanovnika i putnika, mjesto zaigranog učenja i razmjene ideja, mjesto stvaranja i inovativnosti, stoji u sažetku projekta. Ulaganje se odnosi na 1. fazu kapitalnog ulaganja - početak izgradnje Interpretacijskog centra i ukupne je vrijednosti 1.552.062,25 HRK, a odnosi se na izgradnju podruma, njegovu izolaciju te prizemlja objekta, a koje stavke su točno sufinancirane odobrenim sredstvima znat će se kad stigne službena odluka u Grad Lipik.

Podsjetimo, Gradu Lipiku su ranije iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske dodijeljena bespovratna sredstava za projekt „Integrirani program obnove kulturne baštine Lipika“ vrijednosti 2 milijuna 358 tisuća i 310 kuna u koji je uključena izrada projektne dokumentacije za Vilu Zinke, Vilu Savić i revitalizaciju perivoja, za što je gradonačelnik Lipika Vinko Kasna s ministricom Gabrijelom Žalac proteklog tjedna potpisao i ugovor. Novoodobrena sredstva od 600.000 kuna nastavak su dijela tog projekta kojim i službeno može započeti gradnja Vile dobre vode.
- Sigurno je da svojim proračunskim sredstvima ne možemo sami izgraditi Vilu Zinke kao i obnoviti ostale reprezentativne vile, no ovo je siguran put kojim Grad Lipik ide i gdje ćemo putem više natječaja kandidirati se za bespovratna sredstva i vratiti stari sjaj Lipiku, komentirao nam je gradonačelnik Lipika Vinko Kasana.

Popis odobrenih projekata Ministarstva turizma.