Sajam cvijeća 2018 960x150
MINIStrICA GABRIELA ŽALAC U LIPIKU I PAKRACU

Ministrica Žalac upoznata s pakračkim projektima

06.12.2016. 11:15 | 1767 pregleda | Gospodarstvo

Terenski obilazak 6. prosinca Ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabriele Žalac sa suradnicima nakon Lipika i potpisivanja ugovora, nastavio se u Pakracu gdje je ministrica upoznata s pakračkim projektima.

Piše:
Marko Barčan

Obilazak je započeo na južnom ulazu u grad gdje su ministricu Žalac i ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje Tomislava Petrica o društvenoj infrastrukturi i planovima upoznali pomoćnik ministra regionalnog razvoja Davor Huška i gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević. Obišla se lokacija nekadašnje zgrade psihijatrije koja se planira prenamijeniti u studentski dom za potrebe zdravstvenog studija, nakon čega se obilazak nastavio Ulicom hrvatske policije iz Domovinskog rata u koji je do sada tijekom tri faze radova uloženo 1.803.103,35 kn, uključujući vrijednost projekata 1.869.400,35 kn, a radove su sufinancirali Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, Ministarstvo regionalnog razvoja i europskih fondova te Grad Pakrac.
Ministrica Žalac upoznata je s planovima izgradnje sportskog centra kao i bazena, s pogledom na Omanovac predstavljena joj je skijaška staza i projekt koji se razvija na tom izletištu nakon čega se delegacija zaputila u Poduzetnički centar Pakrac gdje ih je dočekala direktorica PC Pakrac Ivana Orban sa suradnicima.

Grad Pakrac ima 305 milijuna spremnih projekata

Uvodno je prisutne pozdravila gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević koja je kod predstavljanja projekata istaknula kako Grad Pakrac trenutno ima pripremljenih projekata s građevinskom dozvolom u ukupnoj vrijednosti 305 milijuna kuna. Predstavljen je poduzetnički inkubator te poduzetnička zona kao i planovi za njeno širenje, a predstavljen je i projekt prekogranične suradnje.

Ministrica najavila veću uključenost lokalne samouprave i sredstva za Slavoniju

Ministrica Žalac, koja dolazi iz Vukovarsko-srijemske županije, rekla je kako zna jako dobro što su ratna stradanja, te da će se u narednoj godini donijeti zakon i zakonska regulativa što će biti preduvjet za korištenje fondova, a koji će u konačnici osigurati da se potpomognuta područja tretiraju onako kako i zaslužuju.

O svom posjetu rekla je kako joj je ideja da jedan dan u tjednu provede na terenu među ljudima, među županima, gradonačelnicima i načelnicima te da su oni njena produžena ruka na terenu od kojih očekuje suradnju. Spomenula je kako se iz dosadašnjeg Fonda za sufinanciranje nije ni 20% koristio, a ta sredstva prenamijenit će se za pripremu dokumentacije, za sufinanciranje i predfinanciranje za potpomognuta područja za jedinice koje nisu u mogućnosti podignuti same kredit i financirati svoje projekte. Također, u Fondu za regionalni razvoj koji je u programu vlade RH od 2016. - 2020. godine nalaze se sredstva upravo namijenjena projektima za nerazvijena, potpomognuta područja, posebno za pet slavonskih županija za koje će se i osobno založiti kroz projekt Slavonija.

Na samom kraju obilaska ministrica je obišla i tvrtku Ices, kao jedan od uspješnih primjera tvrtke u Poduzetničkom inkubatoru gdje ju je voditelj pogona Denis Zandona upoznao s čime se sve bave te kako danas broje 29 zaposlenih. Obilazak je nastavljen na istoku županije gdje će se ministrica susreti s gradonačelnicima i načelnicima Požeštine.