Mirisi Bozica generalni 2018
Nastavni posjet

Osamdesetak polaznika Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman" posjetilo Lipik

13.01.2018. 09:30 | 1388 pregleda | Vijesti

Lipik su u petak, 12. siječnja u pratnji brigadira Damira Stručića posjetili polaznici Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“ na čijem čelu se nalazi zapovjednik general bojnik Mate Pađen.

Piše:
Matija Kulhavi

Polaznici temeljne časničke izobrazbe na putu su da  postanu budući poručnici, a nastavni posjet se sastojao od cjelodnevnog posjeta Zapadnoj Slavoniji, odnosno posjeta Bučju, Kusonjama, Pakracu i Lipiku gdje su zapalili svijeće te se upoznali s ratnim događanjima koja su se zbivala na našem području. Ovaj posjet se odvijao u sklopu nastavnog predmeta Vojne povijesti. Predavač gost je bio general pukovnik Marijan Mareković, koji je i autentični zapovjednik VRO Bljesak.

Domaćini polaznicima Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“ u Lipiku su bili predsjednici Udruge branitelja Lipika 1991. Zvonimir Bišćan i Hvidre Lipik Branimir Ljevaković, voditelj Turističke zajednice Hrvoje Kovačić te gradonačelnik Lipika Vinko Kasana i predsjednik Gradskog vijeća Grada Lipika Mladen Dolić, koji su ih prigodno pozdravili i izrazili dobrodošlicu.

Nakon predavanja, osamdesetak polaznika, od kojih je mnogo i djevojaka, su se imali prilike upoznati s Lipikom. Da im se približi turistička vrijednost Lipika potrudio se djelatnik Turističke zajednice grada Lipika Hrvoje Kovačić koji ih je proveo parkom, Jelkinom stazom i Toplicama Lipik. Turistički razgled parka se završio na izvoru geotermalne vode. Tamo im je Turistička zajednica priredila čaše za obavezno degustiranje ljekovite vode. Prema njihovim riječima, ugodno su se iznenadili s okusom ljekovite vode te su se puno propitivali o njezinim karakteristikama. Nakon toga, krenuli su u posjet Državnoj ergeli Lipik, gdje ih je dočekao djelatnik Krešimir Kurić. Ondje su se zanimali o nastanku ergele i lipicanaca u Lipiku. Svima je ovo bio prvi posjet Lipiku te su pozvani na ponovni dolazak u turistički obilazak Lipika.