Compas - lipički mjesečnik
22. MEMORIJALNI PLANINARSKI POHOD FOKINOM STAZOM 1991.

Više od 220 planinara na ovogodišnjoj Fokinoj stazi

16.12.2017. 12:25 | 853 pregleda | Vijesti

S pakračkog Trga bana Josipa Jelačića, točno u 10 sati, započeo je tradicionalni 22. memorijalni pohod Fokinom stazom 1991. u organizaciji PD Psunj Pakrac. Unatoč snježnim vremenskim uvjetima, okupilo se više od 220 sudionika, planinara i ljubitelja prirode iz Pakraca, Lipika, Daruvara, Bjelovara, Čazme, Đurđenovca, Zagreba i Senja. Za osiguranje pohoda pobrinula se požeška stanica HGSS-a sa spasiocima iz Lipika i Pakraca.

Piše:
Matija Kulhavi

Planinarski pohod se održava u znak sjećanja na pogibiju Marijana Kulhavija - Foke te još šestorice bjelovarskih branitelja - Ivana Bedekovića, Ante Ćurića, Franje Gašpara, Dražena Hudeca, Željka Novosela i Darka Peroša, koji su poginuli 29. prosinca 1991. godine prilikom akcije oslobađanja okupiranog područja "Alfa".
Na putu prema spomen obilježju planinare su, već tradicionalno, dočekali Blanka i Srećko Brus s prijateljima te ih ponudili toplim napitcima i slavonskim suhomesnatim delikatesama.

Kao i svake godine kod spomen obilježja na mjestu pogibije odana je počast poginulim braniteljima te su položeni vijenci i zapaljene svijeće. U ime domaćina i organizatora pohoda, predsjednik planinarskog društva Psunj Zoran Milaković zahvalio se svim sudionicima što su se odazvali kako bi zajedno odali počast poginulim hrvatskim braniteljima, a Miroslav Ivančić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Pakraca izrazio je zadovoljstvo i zahvalnost planinarskom društvu, kao i svim sudionicima pohoda što na ovaj način izražavaju poštovanje i sjećanje na pakračkog planinara Marijana Kulhavija-Foku, koji je poginuo u obrani svog grada i domovine te njegove poginule suborce iz Bjelovara koji su poginuli braneći Pakrac, ali i čitavu Republiku Hrvatsku.

Planinarski pohod je nastavljen prema odmorištu Tromeđa, koje se nalazi iznad zaseoka Kraguj, a nakon što sudionici stignu do planinarskog doma Omanovac, ondje ih očekuje topli čaj i planinarski grah po popularnoj cijeni.

Pakrački planinari na polazištu su ponudili različite suvenire, novu naljepnicu planinarskog pohoda, pečat pohoda, majice, kape, ambleme, knjigu o povijesti pakračkog planinarstva Rudolfa Cišpera, letak o povijesti Fokine staze, dnevnik Fokine planinarske obilaznice i dnevnik planinarske obilaznice „Planinarski put Psunjem“, a sudionici su prije polaska besplatno mogli pogledati stalni postav Muzeja vojne i ratne povijesti.

Fotogalerija: 22. Memorijalni planinarski pohod Fokinom stazom (16.12.2017.)