Mirisi Bozica generalni 2018
ČINIM DOBRO SVAKI DAN

Djeca - korisnici Centra za pružanje usluga u zajednici Lipik dobila novi dom

06.12.2017. 15:09 | 1807 pregleda | Vijesti

Danas su predstavnici PBZ Grupe uručili Centru za pružanje usluga u zajednici Lipik donaciju u iznosu 400.000 kuna. Njome je omogućena kupnja i uređenje kuće, koja se nalazi u Jadranskoj ulici u Lipiku, za organizirano stanovanje djece – korisnika Centra, uz sveobuhvatnu podršku stručnih osoba.

Najnovija donacija dio je humanitarnog projekta PBZ Grupe "Činim dobro svaki dan" i American Express kartice sa srcem putem kojih Grupa pomaže dva značajna projekta za dobrobit djece i mladih u Republici Hrvatskoj: "Za bolji život djece u domovima socijalne skrbi" Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te "Praćenje djece s neurorizicima" Ministarstva zdravstva, izdvajajući za svaku transakciju napravljenu American Express karticom sa srcem po jednu kunu, bez dodatnog troška za korisnike kartice. Prikupljena sredstva PBZ Grupa donira spomenutim projektima u omjeru 50:50. Putem projekta "Činim dobro svaki dan" PBZ Grupa je do sada prikupila više od 11 milijuna kuna za kupnju razne opreme za domove socijalne skrbi te medicinskih uređaja za pedijatrijske odjele bolnica diljem Hrvatske.

Centar za pružanje usluga u zajednici Lipik je uključen u projekt "Za bolji život djece u domovima socijalne skrbi", a donacija ovom centru je 32. donacija koju je PBZ Grupa realizirala u sklopu projekta "Činim dobro svaki dan" i American Express kartice sa srcem.

Piše:
Matija Kulhavi

Današnjem svečanom uručenju donacije prisustvovali su brojni ugledni uzvanici, među kojima: Maja Vučinić-Knežević, pomoćnica ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku; Vedran Neferović, zamjenik župana Požeško – slavonske županije, Vinko Kasana, gradonačelnik Lipika; Jadranka Šimunović Katunar,  predsjednica Upravnog vijeća Centra za pružanje usluga u zajednici Lipik, Ana Kovač, izvršna direktorica ureda za upravljanje kvalitetom proizvoda PBZ Card, Ivan Pušćenik, ravnatelj Centra za pružanje usluga u zajednici Lipik; te brojni drugi.

Ovom prilikom želim se zahvaliti našim donatorima - PBZ Grupi na ovoj velikoj donaciji kojom su osigurali životne uvjete za šestero mladih ljudi koji će sada svoj život provoditi u ipak malo više obiteljskom ozračju. Također se zahvaljujem Gradu Lipiku, nadležnom Ministarstvu te svim ustanovama i institucijama na pomoći i podršci, kao i prethodnom ravnatelju Goranu Niklesu, na svemu što je učinio za ovaj Dom - prije, za vrijeme i nakon Domovinskog rata. Ova kuća je logičan nastavak cijelog procesa transformacije sustava i ustanova socijalne skrbi te smo ponosni što je upravo Lipik izabran kao jedan od modela razvoja usluge organiziranog stanovanja uz sveobuhvatnu podršku, što, naravno, bez ove kuće i našeg velikog donatora ne bi bilo moguće. Donirana kuća značajno će poboljšati kvalitetu života našim korisnicima te tako na pravi način pokazuje koliko društvo zapravo skrbi o najranjivijim skupinama djece – djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi, istaknuo je Ivan Pušćenik, ravnatelj Centra za pružanje usluga u zajednici Lipik.  

Briga za dobrobit djece temeljna je dužnost pojedinca, institucija ali i cijelog društva, a humanitarna akcija PBZ Grupe doprinijela je, od početka provođenja akcije, podizanju kvalitete života djece u osam ustanova socijalne skrbi. Ovoga puta, ova vrijedna donacija omogućila je kupnju i opremanje samostojeće kuće u Lipiku, u kojoj će se pružati usluga organiziranog stanovanja uz sveobuhvatnu podršku djeci i mlađim punoljetnim osobama bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Kroz ovakav oblik skrbi, omogućava se djeci koja su uskraćena za život u obitelji, skrb što sličnija onoj u obitelji, te njihovo intenzivnije uključivanje u život u zajednici. Ova značajna donacija Centru za pružanje usluga u zajednici Lipik doprinos je provedbi procesa deinstitucionalizacije domova socijalne skrbi te pružanju izvaninstitucionalnih oblika socijalnih usluga u lokalnoj zajednici. Vrijednost ove donacije je ujedno i  senzibiliziranje javnosti na potrebe djece koja su uskraćena za život u vlastitoj obitelji te  potrebu podrške šire društvene zajednice ovoj skupini djece i mladih, istaknula je dr.sc. Maja Vučinić-Knežević, pomoćnica ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Ona je također istaknula zasluge prethodnog ravnatelja, gospodina Niklesa te mu se zahvalila na svemu što je učinio.

Vinko Kasana, gradonačelnik Lipika, također se zahvalio donaciji PBZ Grupe koja, kako je istaknuo, nije mogla doći u bolje vrijeme, s obzirom na to da je danas sveti Nikola.Napomenuo je kako je postojala bojazan prilikom transformacije, ali ova ustanova ide dalje, ide s pružanjem novih usluga. Možemo biti zadovoljni jer će se poboljšati uvjeti za sve zaposlenike, ali i za korisnike, što je bio i konačni cilj. Grad Lipik stoji iza ovog projekta i maksimalno će se uključiti. Osim PBZ Grupi, gradonačelnik Kasana se zahvalio i ravnatelju Ivanu Pušćeniku, predsjednici i članovima Upravnog vijeća Centra, bivšem ravnatelju Goranu Niklesu, ali i Marku Cooku te dr. Marici Topić. Svi su oni ugradili dio sebe u Lipik i u ovu ustanovu, dodao je gradonačelnik.

Zamjenik požeško-slavonskog župana Vedran Neferović pohvalio je plemenitu donaciju PBZ Grupe te poručio mladim korisnicima Centra da budu optimistični i vjeruju u sebe pa će u svojem ustrajnom putu pronaći cilj koji će ostvariti.

 

Centar za pružanje usluga u zajednici Lipik

Centar za pružanje usluga u zajednici Lipik je ustanova socijalne skrbi osnovana za pružanje socijalnih usluga djeci i mlađim punoljetnim osobama bez roditelja ili bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Centar je osnovan još 1922. godine kao Dječji dom Lipik. Tijekom svoje gotovo stogodišnje povijesti ustanova je nekoliko puta mijenjala oblike skrbi i broj djece. Nakon osnutka pa sve do 60-tih godina prošlog stoljeća skrbila je za preko 300 djece. U početku kao odmaralište za školsku djecu iz Zagreba tijekom praznika, zatim nakon II. Svjetskog rata za veliki broj ratne siročadi, a naposljetku i kao oporavište za bolesnu djecu koja su se liječila u Toplicama Lipik. Tijekom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća broj djece se ustaljuje na stotinjak a smještavaju se djeca iz cijele Hrvatske. Tijekom Domovinskog rata Dječji dom Lipik je bio spaljen i uništen do temelja. Nakon rekordno brze obnove Doma, već 15. prosinca 1993. godine Dom opet otvara svoja vrata i djeca se vraćaju u Lipik. Sve do 2007. Dječji dom Lipik broji do 50 djece s područja cijele Hrvatske. Tijekom procesa transformacije i deinstitucionalizacije sustava i ustanova socijalne skrbi od 2013. pa do danas postupno se smanjivao broj djece na smještaju a rastao broj korisnika drugih oblika izvaninstitucionalnih oblika smještaja – poludnevnog boravka za lokalnu djecu. U okviru svoje djelatnosti danas Centar provodi uslugu poludnevnog boravka za djecu lokalne zajednice, uslugu savjetovanja i pomaganja obitelji te, od nedavno, i uslugu organiziranog stanovanja uz sveobuhvatnu podršku. Sve zajedno Centar danas skrbi za 35 djece.

Fotogalerija: Uručenje donacije PBZ Grupe (6.12.2017.)