Mirisi Bozica generalni 2018
Udruga Lijepa Naša Požeško – slavonska grana

Paljenjem lampiona sjećanja podsjetili na najveće stradanje lipicanske pasmine

16.10.2017. 21:54 | 1151 pregleda | Vijesti

U subotu, 14. listopada na Državnoj ergeli Lipik boravili su članovi udruge Lijepa Naša Požeško – slavonska grana, koji su organizirali Peticiju za povratak naših lipicanaca iz Srbije u Lipik pod motom „Prekinimo agoniju HRVATSKIH LIPICANACA, posljednjih ratnih beskućnika otuđenih u Srbiju 1991. godine. Vratimo ih  bezuvjetno kući zajedno s njihovim potomcima u matičnu ergelu u Lipiku!", potpisanu od strane nekoliko tisuća građana, kako iz Republike Hrvatske, tako i iz svijeta.

Piše:
Matija Kulhavi

Članovi Udruge svake godine dolaze na godišnjicu povratka i paljenjem lampiona sjećanja upozoravaju i podsjećaju na najveće stradanje lipicanske pasmine koje se dogodilo kod nas u Lipiku.

Prije pet godina, na petu obljetnicu povratka Državnoj ergeli Lipik poklonili su i prvi službeni natpis „Državna ergela Lipik“, koji je u drvetu izradila članica Udruge Tatjana Benković u suradnji s pokojnim stolarom Ivicom Šimunovićem, a koji je postao dijelom nove slikovnice „Ždrijebe iz Lipika“, prezentirane u subotu na Ergeli.

Na ovu desetu godišnjicu, Državnoj ergeli Lipik su poklonili vijenac s glavom lipicanca od bijelog cvijeća.

Članovi Udruge Lijepa Naša Požeško – slavonska grana prate sva događanja vezana za Državnu ergelu Lipik. Osim Peticije i prikupljanja hrane netom nakon što su se konji vratili te borbe za status “Državna“ ergela Lipik, članovi provode daljnje aktivnosti prikupljanja arhivske građe, kako bi se što prije otvorila Spomen – soba posvećena stradanju DRŽAVNE ERGELE LIPIK I HRVATSKOG LIPICANCA, saznajemo od Jadranke Šimunović Katunar, voditeljice Peticije za povratak lipicanaca iz Srbije i predsjednice Udruge Lijepa Naša Požeško – slavonska grana.