Compas - lipički mjesečnik
PILOT PROJEKT „POSJET UČENIKA OSMIH RAZREDA PAKRACU“

Ove godine Pakrac posjetilo oko 1.300 osmaša iz 20 slavonskih osnovnih škola

13.10.2017. 13:06 | 870 pregleda | Vijesti

Pakrac je u petak, 13. listopada, posjetilo više od 350 učenika osmih razreda iz šest vinkovačkih osnovnih škola. Oni u Pakracu borave u sklopu jednodnevne terenske nastave koja se provodi kroz pilot projekt „Posjet učenika osmih razreda Pakracu“ kojeg provode Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar, Grad Pakrac, TZ grada Pakraca i braniteljske udruge - Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata i Udruga časnički zbor Pakrac – Lipik.

Piše:
Compas

Ovaj pilot projekt je zamišljen i realiziran kao jednodnevna terenska nastava tijekom koje će učenici učiti o vrijednostima Domovinskog rata i bitkama koje su se vodile na ovom području, a uz to će se upoznati s povijesnom i kulturnom baštinom pakračkog kraja. Projekt se provodi drugu godinu za redom, a u odnosu na lanjskih 500 učenika, ove godine je kroz ovaj projekt Pakrac posjetilo više od 1.300 osnovnoškolaca.

Jednodnevna terenska nastava u Pakracu za učenike 20 osnovnih škola iz istočne Slavonije uključuje predavanje kod Policijske postaje Pakrac, posjet Muzeju Grada Pakraca te stalnom postavu Muzeja vojne i ratne povijesti u Pakracu. Za učenike je organizirano i predavanje o Domovinskom ratu uz ručak na Omanovcu te obilazak kapele Male Gospe u Kusonjama, i predavane na autentičnoj lokaciji događanja o kojima je snimljen popularni film „Broj 55“. Osnovnoškolci iz Istočne Slavonije u sklopu terenske nastave posjećuju i Lipik i Okučane.

Javna ustanova „Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar“ čuva sjećanje na Domovinski rat i Bitku za Vukovar obrazovnim i memorijalnim djelatnostima od kojih je najznačajniji projekt „Posjet učenika osmih razreda Vukovaru“. Pilot projekt se provodi već drugu godinu u punom opsegu te uključuje učenike osmih razreda iz svih osnovnih škola u Republici Hrvatskoj, koji tijekom dvodnevne terenske nastave uče o vrijednostima Domovinskog rata i Bitke za Vukovar.

Cilj ovog pilot projekta je poučavanje o Domovinskom ratu diljem Lijepe naše, na mjestima značajnima za stvaranje suverene i samostalne hrvatske države, a Pakrac je prvi grad izvan Vukovara u kojem se projekt provodi.