Božićni turnir 2017 vertical
Božićni turnir 2017 vertical
Radio Daruvar
PILOT PROJEKT „POSJET UČENIKA OSMIH RAZREDA PAKRACU“

Ove godine Pakrac posjetilo oko 1.300 osmaša iz 20 slavonskih osnovnih škola

13.10.2017. 13:06 | 657 pregleda | Vijesti

Pakrac je u petak, 13. listopada, posjetilo više od 350 učenika osmih razreda iz šest vinkovačkih osnovnih škola. Oni u Pakracu borave u sklopu jednodnevne terenske nastave koja se provodi kroz pilot projekt „Posjet učenika osmih razreda Pakracu“ kojeg provode Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar, Grad Pakrac, TZ grada Pakraca i braniteljske udruge - Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata i Udruga časnički zbor Pakrac – Lipik.

Piše:
Compas

Ovaj pilot projekt je zamišljen i realiziran kao jednodnevna terenska nastava tijekom koje će učenici učiti o vrijednostima Domovinskog rata i bitkama koje su se vodile na ovom području, a uz to će se upoznati s povijesnom i kulturnom baštinom pakračkog kraja. Projekt se provodi drugu godinu za redom, a u odnosu na lanjskih 500 učenika, ove godine je kroz ovaj projekt Pakrac posjetilo više od 1.300 osnovnoškolaca.

Jednodnevna terenska nastava u Pakracu za učenike 20 osnovnih škola iz istočne Slavonije uključuje predavanje kod Policijske postaje Pakrac, posjet Muzeju Grada Pakraca te stalnom postavu Muzeja vojne i ratne povijesti u Pakracu. Za učenike je organizirano i predavanje o Domovinskom ratu uz ručak na Omanovcu te obilazak kapele Male Gospe u Kusonjama, i predavane na autentičnoj lokaciji događanja o kojima je snimljen popularni film „Broj 55“. Osnovnoškolci iz Istočne Slavonije u sklopu terenske nastave posjećuju i Lipik i Okučane.

Javna ustanova „Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar“ čuva sjećanje na Domovinski rat i Bitku za Vukovar obrazovnim i memorijalnim djelatnostima od kojih je najznačajniji projekt „Posjet učenika osmih razreda Vukovaru“. Pilot projekt se provodi već drugu godinu u punom opsegu te uključuje učenike osmih razreda iz svih osnovnih škola u Republici Hrvatskoj, koji tijekom dvodnevne terenske nastave uče o vrijednostima Domovinskog rata i Bitke za Vukovar.

Cilj ovog pilot projekta je poučavanje o Domovinskom ratu diljem Lijepe naše, na mjestima značajnima za stvaranje suverene i samostalne hrvatske države, a Pakrac je prvi grad izvan Vukovara u kojem se projekt provodi.