AS obrt
26. OBLJETNICA POGIBIJE 19 BRANITELJA U BATINJANIMA I GORNJOJ OBRIJEŽI

Ponosno prisjećanje na 19 branitelja Pakraca i Lipika u Gornjoj Obriježi

06.10.2017. 11:47 | 1824 pregleda | Vijesti

Komemoracijom kod spomen-kapelice u Gornjoj Obriježi 6. listopada okupljeni su se prisjetili tragičnih događaja od prije 26 godina kada je u zasjedi i sukobima s neprijateljem u Batinjanima i Gornjoj Obriježi poginulo 19 hrvatskih branitelja.

Piše:
Hrvoje Gjulić

Prije komemoracije kod spomen-kapelice u Gornjoj Obriježi izaslanstvo Grada Pakraca predvođeno zamjenikom gradonačelnice Marijanom Šircem i Koordinacije udruga proisteklih iz domovinskog rata Pakrac-Lipik položili su vijence na spomeniku poginulim braniteljima u Batinjanima, na spomeniku poginulim braniteljima u Velikom Banovcu i kod spomen-ploče poginulog branitelja Drage Živančeva u Gornjoj Obriježi.

Ispred spomen-kapelice u Gornjoj Obriježi vijence za 19 poginulih hrvatskih branitelja u Batinjanima i Gornjoj Obriježi 6. listopada 1991. položili su zamjenik župana Požeško-slavonskog Željko Jakopović te zamjenik gradonačelnice Marijan Širac s predstavnicima udruga s pakračko-lipičkog područja, a nakon prigodnih govora održana je sveta misa za sve poginule branitelje Pakraca i Lipika.

Tragičnih događaja iz ratne jeseni 1991. koji su prethodili i slijedili nakon stradavanja 19 branitelja prisjetio se pukovnik HV-a Božidar Lujanac pri čemu je na kraju obraćanja zatražio da se brigadir Stjepan Širac posthumno unaprijedi u čin generala te oda priznanje svim braniteljima Lipika i Pakraca jer su na ovom području zaustavili banjalučki korpus JNA i spriječili neprijatelja u okupaciji područja do Virovitice.

Zamjenik gradonačelnice Grada Pakraca Marijan Širac posebno je istaknuo da mu je drago što komemoraciji prisustvuju djeca iz OŠ “Lipik” i OŠ “Braće Radić Pakrac” te da je to važno kako se istina o Domovinskom ratu ne bi zaboravila.

Željko Jakopović naglasio je da je svim ljudima, pogotovo onima u javnom prostoru, obveza prenositi istinu o događanjima iz Domovinskog rata.