AS obrt
UČITELJI SLAVE SVOJ DAN

Danas je Svjetski dan učitelja

05.10.2017. 11:33 | 964 pregleda | Vijesti

U tjednu kada obilježavamo Dječji tjedan i Tjedan cjeloživotnog učenja spada i Dan učitelja. Na razini škole održani su sati u sklopu aktivnosti Dan zamijenjenih uloga kada su učenici preuzeli ulogu učitelja, a učitelji sjeli u učeničke klupe.

Zamjena uloga pokrenuta je sa svrhom jačanja odnosa učenik - učitelj kako bi potaknuli međusobno razumijevanje. Učenici su se izvrsno pripremili i pokazali aktivan i kreativan pristup nastavi. 

U dogovoru s predmetnim učiteljima izabrali su predmet koji četvrtkom imaju po rasporedu sati te održali sat svojim školskim kolegama. Zahvaljujući dobroj pripremi i ozbiljnom pristupu, većina je učenika uspješno odradila zadatak. Veliki odmor su proveli u zbornici, a zamjenski ravnatelj Karlo Šubert imao je priliku uvjeriti se u svu odgovornost i zadaće ravnatelja. Odradio je inspekciju protupožarne zaštite, pripremu tjedna zaduženja, popio kavicu (kraš express) u uredu, ostalim djelatnicima davao zadatke, pazio da su svi na vrijeme na satu, veliki odmor proveo s kolegama i slušao njihova iskustva…

Dok su učenici svladavali metode poučavanja po etapama sata, odvažni su se učitelji vratili u školske klupe te se prisjetili svojih đačkih dana. Mnogi su učenici nakon održanoga sata primijetili da je za izvedbu nastavnoga sata potrebna kvalitetna priprema na što su utrošili mnogo vremena. Priznali su da im je najteže bilo održati pažnju drugih učenika te poticati njihovu aktivnost.

„Učenici su se pokazali uspješni i fleksibilni te da mogu rješavati probleme. Imaju potencijal i vrline za koje njihovi učitelji a ponekad i roditelji ne znaju da postoje jer ih jednostavno ne stavljamo u takve situacije u kojima to mogu pokazati. Nije znanje znanje znati, već je znanje znanje dati!“ - poručuje ravnateljica Klaudija Kovač i svim učiteljima želi sretan Svjetski dan učitelja.

U učiteljskom poslu među boljima je bila Lucija Bakarić, učenica 4.a razreda koja je tijekom jednog školskog sata održala predavanje iz Prirode i društva na temu ”Tlo – Uvjet života”.

 „Meni je priroda i društvo najdraži predmet jer radimo puno pokusa, nije kao matematika ili hrvatski gdje samo pišemo. Ideja da učenici da jedan dan postanu učitelji mi se jako sviđa i prva sam se prijavila. Kad odrastem želim biti učiteljica“ - rekla nam je Lucija.

Kako je izgledala nastava od 5. listopada, pogledajte u fotogaleriji