AS obrt
U PONEDJELJAK 18. RUJNA U PAKRACU

Započinju radovi katastarske izmjere za Pakrac i Prekopakru

14.09.2017. 11:35 | 1039 pregleda | Vijesti

U Pakracu će u ponedjeljak, 18. rujna u 11 sati ispred zgrade Gradske uprave na Trgu bana Josipa Jelačića, biti održana svečanost početka radova na katastarskoj izmjeri i to za katastarske općine Pakrac (1.238 hektara) i Prekopakra (698 hektara).

Piše:
Matija Kulhavi

Ovo je vrlo važan projekt za Pakrac prije svega jer su važeće zemljišne knjige stare više od 100 godina. Zadnje izmjere sežu još iz vremena Austro-Ugarske, a iako su i danas upotrebljive, ovim projektom Pakrac će dobiti suvremen registar nekretnina kojima će biti pojednostavljen rad. Također će se na najmanju mjeru svesti i moguće nepravilnosti.

Vrijednost ovog projekta je 5,3 milijuna kuna uvećano za PDV, sufinancirati će ga Državna geodetska uprava sa 40% i Grad Pakrac sa 60%, a projekt bi trebao biti gotov do 2020. godine.

Anamarija Blažević, gradonačelnica Pakraca također naglašava važnost ovog projekta.

- Uređenja katastra i zemljišnih knjiga je osnova urbanog i gospodarskog razvoja, a ovom katastarskom izmjerom postići ćemo pravnu sigurnost vlasništva nad nekretninama, kako građana tako i Grada Pakraca. I tržište nekretnina će funkcionirati brže i efikasnije, sređuju se javne površine prema stvarnom stanju, a tu je i financijska korist jer prema iskustvima drugih, očekujemo da će se, nakon katastarske izmjere, prihodi od komunalne naknade povećati dva do ti puta, ističe gradonačelnica Blažević.

Ažuriranim podacima će biti objedinjeni i podaci iz gruntovnice i katastra što do sada nije bio slučaj.