AS obrt
2. sjednica Gradskog vijeća Grada Pakraca

Odluka o posebnoj gradskoj stipendiji za studente medicine

13.09.2017. 13:00 | 1409 pregleda | Vijesti

Jučer je s početkom u 19:30 sati u Gradskoj vijećnici unutar kompleksa Janković održana 2. sjednica Gradskog vijeća Grada Pakraca. Razlog ovako kasnog termina održavanja sjednice Gradskog vijeća se nalazi u tome što je tijekom poslijepodneva istog dana u Požegi održana sjednica Županijske skupštine na kojoj je usvojena Odluka o podjeli Opće županijske bolnice Požega i osnivanju nove zdravstvene ustanove - Opće županijske bolnice Pakrac i bolnice hrvatskih veterana.

Piše:
Matija Kulhavi

Sjednica Gradskog vijeća je započela izvješćem Mandatne komisije o prestanku mandata vijećnika Damira Špančića i stupanju na dužnost njegova zamjenika Vjekoslava Anušića. Nakon polaganja prisege vijećnika Anušića, utvrđen je kvorum te su vijećnici prešli na aktualni sat.

Vijećnica Kristina Milek (HDZ) uputila je pitanje gradonačelnici Blažević o Odluci Županijske skupštine o podjeli Opće županijske bolnice Požega i osnivanju nove zdravstvene ustanove - Opće županijske bolnice Pakrac i bolnice hrvatskih veterana. Gradonačelnica je  odgovorila kako ju veseli odluka o donošenju pravne samostalnosti pakračke bolnice te da Grad Pakrac ima pripremljen niz mjera o radu bolnice. Ukazala je na to da je protekli tjedan u Pakracu održan sastanak gradonačelnika iz susjednih gradova (Lipik, Daruvar, Garešnica, Kutina, Novska, Popovača) čiji stanovnici gravitiraju prema pakračkoj bolnici gdje je donesen zaključak da zajednički prezentiraju bolnicu prema Ministarstvu. Također je istaknula da smatra kako bolnica može funkcionirati kao samostalna ustanova.

Željku Pejšu Božić (HDZ) su zanimala arheološka istraživanja na području Pakraca koja su se provodila ovo ljeto. Gradonačelnica je najavila organiziranje tribine  o rezultatima istraživanja profesora Belaja, ali je iskazala i podršku istraživanjima najavljenim za sljedeću godinu.

Vijećnik Igor Cavalli (HDZ) je uputio pitanje gradonačelnici vezano za vodovod u naseljima Banovac, Donja Obrijež i Ploštine na što mu je odgovoreno kako je nedavno potpisan Ugovor za izgradnju vodoopskrbe naselja sjeverozapadnog područja Grada Pakraca na iznos potpore od 7.010.261,00 kn. U sklopu toga projekta će se izgraditi vodoopskrbni cjevovodi ukupne dužine 38.370 m. U deset naselja (Gornja Obrijež, Veliki Banovac, Donja Obrijež, Ploštine, Kapetanovo Polje, Stari Majur, Novi Majur, Batinjani, Mali Banovac, Toranj) te dijelu Omanovca omogućit će se priključenje 979 stanovnika u 353 kućanstava, o čemu smo nedavno i pisali na našem portalu.

Čišćenje slivnika i njihovo podizanje na razinu asfalta te uređenje pružnog prijelaza u Ulici Dalibora Duhača (Pihirov sokak) zanimalo je vijećnika Vladu Ecka (HDZ). Što se tiče čišćenja slivnika, gradonačelnica Blažević je rekla kako bi taj problem uskoro mogao biti riješen, a u vezi njihovog podizanja na razinu asfalta bi trebalo pričekati aglomeraciju. U vezi uređenja pružnog prijelaza je rečeno kako bi trebalo stupiti u kontakt s Hrvatskim željeznicama.

Vijećnik Zoran Hofman (HDZ) je postavio pitanje o uređenju Aleje kestena, na što mu je odgovoreno kako je obnova zamišljena kroz nekoliko faza. Što se tiče stabala, o tome će biti razgovora sa stručnjacima, treba li drveće pomlađivati ili ne. U svakom slučaju, ovo će biti jedan proces koji će prolaziti kroz nekoliko proračuna.

Dragan Marin (SDP) je postavio pitanje o dječjem igralištu koje se nalazi na Praulji, odmah iza zgrade nekadašnje Pedagoške akademije. Kazao je kako se dio igrališta nalazi na zemljištu Srednje škole Pakrac koje se aktivno koristi i u procesu nastave. Rečeno mu je kako su djelatnici Srednje škole bili upoznati s izgradnjom igrališta, ali u slučaju potrebe, svakako će se dodatno razgovarati. Vijećnika Marina također je zanimalo ima li Grad Pakrac pripremljene određene mjere koje će ublažiti ili smanjiti stagnaciju broja upisa učenika u obrazovne ustanove. Gradonačelnica Blažević je odgovorila kako broj upisa u dječji vrtić i osnovnu školu nije pao, ali u srednju zaista jest. Također je rekla kako su razmišljali o uvođenju nekih novih usmjerenja, ali i da imaju sustav gradskih stipendija.

Vijećnika Nevena Garaču (SDP) zanimalo je hoće li Grad Pakrac dobiti samostalnu i visoko zdravstvenu obrazovnu ustanovu. Odgovorila mu je gradonačelnica, koja je rekla kako planovi svakako postoje, ali problem je u nedostatku kadra. Što se tiče potencijalnog prostora za takvu ustanovu, smatra se kako bi zgrada stare pakračke bolnice poslužila toj namjeni.

Mirsada Popović Damjanović (SDSS) je postavila dva pitanja. Zanimao ju je problem stoke koja luta po selima Kričke, Branešci, Bjelajci i Jakovci te ugrožava promet na cesti Pakrac – Požega.  Nikola Ivanović, zamjenik gradonačelnice je kazao kako se radi na rješavanju tog problema, odnosno da se razgovara s vlasnikom navedene stoke. Drugo pitanje koje je vijećnica Popović Damjanović postavila, usmjereno je prema visoko postavljenim ivičnjacima u Pakracu koji stvaraju probleme osobama s invaliditetom. Gradonačelnica je rekla kako dosad nisu imali zahtjeva od osoba s invaliditetom, ali ako postoji neki problem  na nekoj konkretnoj lokaciji, zamolila je da se uputi dopis kako bi isti bio riješen. Marija Čar, voditeljica Odsjeka za graditeljstvo i komunalne djelatnosti je rekla kako se ivičnjaci postavljaju u skladu s postojećom zakonskom regulativom.

Zoran Krejči (SDP) je ukazao na pojačano iseljavanje Pakračana, ali i na činjenicu kako je u posljednje tri godine upisano 143 učenika manje. Upitao je gradonačelnicu Blažević uviđa li veličinu i opasnost ovog problema te postoje li konkretne mjere kojima bi se zaustavili ovi problemi. Gradonačelnica je iskazala svoju zabrinutost oko ovog problema, koji nije samo vezan za Pakrac, nego i za čitavu Slavoniju. Kazala je kako se trude stvoriti uvjete za radna mjesta. Uskoro će se otvoriti tvrtka Detas, koju je Grad Pakrac oslobodio plaćanja komunalne naknade u iznosu od 20.000 eura. Također je rekla kako se trebamo boriti i malo pojačanim optimizmom, a ne u svemu vidjeti crno. Kazala je kako misli da u Pakracu građani imaju sve uvjete za lijepi život, a istaknula je kako bi i mediji mogli pisati o malo ljepšim stvarima, a ne stvarati pesimizam. Od 1. siječnja 2018. je najavila povećanje naknade za novorođenu djecu,  stipendiranje studenata, ali i privlačenje ljudi da dođu živjeti i raditi u Pakrac, kao i izgradnju brze ceste. Vijećnik Krejči je još spomenuo obljetnicu evakuacije bolesnika iz zgrade nekadašnje Psihijatrije u Pakracu te vezano za to, upitao je što se točno radi u vezi obnove zgrade Psihijatrije (tzv. „Žute kuće“), za koju je pakrački SDP predlagao da bude prenamijenjena u starački dom. Gradonačelnica je rekla kako postoji mogućnost da taj objekt bude prenamijenjen u Dom za hrvatske veterane, za što postoji podrška i od Ministarstva hrvatskih branitelja.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Pakraca Miroslav Ivančić (HDZ) upitao je o katastarskim izmjenama i o čemu se točno radi. Gradonačelnica Blažević je kazala kako su posljednji put katastarske izmjene na području našeg grada rađene 1915. godine, dakle u vrijeme vladavine Franje Josipa I. Uskoro će doći izvođači s kojima je Grad Pakrac sklopio ugovor o obavljanju geodetsko - katastarskih radova i predstavnici Državne geodetske uprave te će biti održana javna tribina u vezi toga.

Nakon aktualnog sata, uslijedila su izvješća o radu i financijska izvješća gradskih poduzeća i ustanova, izvješće o obavljenoj reviziji proračuna Grada Pakraca za 2016. te polugodišnje izvješće o izvršenju proračuna i radu gradonačelnice.

Izvješće o radu i financijsko izvješće za 2016. g., Vode Lipik d.o.o. je podnio direktor Marijan Pierobon. Tvrtka Vode Lipik prošle je godine ostvarila prihod od 6,461 milijun kuna i rashod od 6,449 milijuna tako da je poslovala s dobiti od 12 tisuća kuna. Najveći dio toga, gotovo 3,5 milijuna kuna ostvaren je od naplate vodoopskrbe. Nakon podnošenja izvješća, vijećnik Krejči je podsjetio na projekt Šumetlica koji je nažalost propao i za kojeg trenutno nema rješenja. Također pitao je ima li problema s azbestnim cijevima, na što je gospodin Pierobon rekao da nema jer je azbest kancerogen samo kao prašina. Direktor Pierobon je najavio kako bi do kraja godine tvrtka Vode Lipik trebala useliti u novu zgradu (bivši „Konstruktor“).

Izvješće o radu i financijsko izvješće za 2016. g., PCP d.o.o. Pakrac je podnijela direktorica Ivana Orban, a u njemu stoji kako je PCP prošle godine poslovao  s prihodima većim od 2 milijuna kuna te isto toliko rashoda pa je godinu završio s dobiti od osam tisuća kuna. Bilo je govora o turbulencijama koje su se događale posljednje dvije godine, a svakako je naglašena potreba kadrovskog jačanja. Predsjednik Gradskog vijeća Miroslav Ivančić (HDZ) je naglasio kako Poduzetnički centar Pakrac mora preuzeti više inicijative u svojem radu.

Izvješća o radu Dječjeg vrtića „Maslačak“ i OGŠ Pakrac, koje su podnijele ravnateljice, Višnja Klobučar i Alfreda Petani Grafina, pohvaljena su od strane svih vijećnika, kao i Izvješće o radu VZ Pakrac-Lipik, koje je podnio zapovjednik Ilija Turković ml.

Pakrački proračun u prvih šest mjeseci 2017. godine poslovao je s 1,4 milijuna  kuna većim prihodom od rashoda te je završio u plusu  od 330.000 kuna, a revizijom prošlogodišnjeg poslovanja gradskog proračuna, koju je izvršio Ured za državnu reviziju, nisu utvrđene nikakve nepravilnosti.

U svojem izvještaju o radu tijekom prvih šest mjeseci ove godine, gradonačelnica Anamarija Blažević istaknula je uspješno proračunsko poslovanje te izgradnju prometnica na južnom dijelu Pakraca i sanaciju odlagališta komunalnog otpada „Crkvište“, kao i nastavak radnji na pripremanju projekata za europske fondove. Između ostalog, istaknula je  istraživanje arheoloških lokaliteta na području nekadašnje pakračke srednjovjekovne utvrde.

Na jučerašnjoj sjednici donesena je i odluka da se poslovi održavanja nerazvrstanih cesta  sljedeće četiri godine  povjere autoprijevozniku Vladi Amiću, koji je bio jedini ponuditelj.

Odluka o stipendiranju studenata medicine

Od akademske godine 2017./2018. povećat će se iznos stipendije deficitarnog zanimanja liječnik – studentima medicine koji imaju prebivalište na području Grada Pakraca duže od dvije godine. Studenti će se na posebnom natječaju natjecati za mjesečnu stipendiju u iznosu od 1200 kuna. Trenutno postoji sedam kandidata za ovu stipendiju. Vijećnik Garača (SDP) je predložio veću liberalizaciju ove odluke kako bi na natječaj mogli pristupiti i studenti iz susjednih gradova koji bi željeli raditi u Pakracu.

Sva izvješća su jednoglasno usvojena, osim izvješća o radu gradonačelnice koje je usvojeno s 12 glasova za i 4 suzdržana.