AS obrt
Udruga Ukrajinsko-hrvatskog prijateljstva

Dan Ukrajine na trećem izdanju festivala “Svijet na tanjuru”

11.09.2017. 09:34 | 897 pregleda | Vijesti

Treću godinu zaredom u Zagrebu se održao festival “Svijet na tanjuru”, koji posjetitelje vodi na nezaboravnu gastro avanturu. Ove godine festival se održao u periodu od 31. kolovoza do 10. rujna, dakle jedanaest dana svojevrsnog „putovanja oko svijeta“ za vrijeme kojih su se okusi, mirisi i boje različitih svjetskih kuhinja izmjenjivali na zagrebačkom Europskom trgu.

Piše:
Matija Kulhavi

Svakog dana festivala bila je prezentirana nova gastro destinacija i njezine najukusnije delicije. Osim okusa, mirisa i boja delicija iz čitavog svijeta, festival “Svijet na tanjuru” je i ove godine pripremio zabavni program koji je gastro putovanje onih koji su ga posjetili ispunio glazbom, plesom, tradicionalnim običajima i jezicima. Moglo se zaplesati uz ritam južnoameričkih plesova, okušati u japanskim borilačkim vještinama, izrađivati licitarska srca za voljenu osobu ili oslikavati tijelo kanom; kušati ukrajinski boršč i varenike te izrađivati lutku-motanku.
Ukrajinski dan bio je 8. rujan! – Tog petka na Europskom trgu, osim likovne radionice za djecu i izrade lutke motanke, upriličen je nastup Inge Potnar i Udruge ukrajinsko-hrvatskog prijateljstva. Inga Potnar je na violini, uz pratnju profesora Saše Begovića Matoškovića na gitari, izvela skladbe ukrajinskih skladatelja Anatolija Kos-Anatoljskog i Viktora Kosenka.
Kasnije su nastupila ukrajinska kulturno-prosvjetna društva "Karpati", "Andrij Pelih" i "Ivan Franko" te vokalno-instrumentalnog duo "MALJVE".
Prezentacija Ukrajine na festivalu održala se zahvaljujući organizatorima i sponzorima: Veleposlanstvu Ukrajine u RH, Počasnom Konzulu Ukrajine u Hrvatskoj Nikoli Turčiću, Ukrajinskoj Zajednici RH i Ukrajinskom dućanu u Zagrebu „Boršč“.