AS obrt
Grad Lipik

Sastanak gradonačelnika s pripadnicima Oružanih snaga RH

07.09.2017. 15:41 | 1560 pregleda | Vijesti

Danas je u Maloj vijećnici, unutar zgrade  gradske uprave, održan sastanak na kojem su sudjelovali gradonačelnik Lipika Vinko Kasana, Mladen Dolić, predsjednik Gradskog vijeća Lipika i Marijan Strganac, direktor gradskog poduzeća Lipkom te predstavnici Oružanih snaga Republike Hrvatske, koji su proteklo vrijeme radili na poslovima krčenja, čišćenja i uklanjanja ruševina s području Grada Lipika i okolnih naselja.

Piše:
Matija Kulhavi

Na sastanku je gradonačelnik Kasana zahvalio pripadnicima Hrvatske vojske koji su boravili na području Lipika proteklih trideset i osam radnih dana, odnosno od 17. srpnja do 7. rujna 2017. Kako smo imali prilike čuti, u navedenom periodu, vojnici su na raspolaganju imali tri kamiona samoistovarivača i dva inženjerijska stroja na tri pozicije. Premda je bilo i dana kad na raspolaganju nisu imali kamione. Obavljali su poslove krčenja i čišćenja na tri lokacije; u Staklanskoj ulici te na području gradskog parka i budućeg spomen parka. Utovareno je i odvezeno 3124  m3. Vojnici su pohvalili poduzeće Stragatrans jer su im uvijek izlazili u susret, poput sitnih popravaka i podmazivanja.

Podsjetimo kako su mehanizacija i pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske u Lipik stigli 28. veljače 2017. Odmah su započeli s uklanjanjem ruševina i oštećenih kuća na području samog Lipika i naselja u užoj okolici preostalih iz vremena Domovinskog rata od 1991. do 1995. godine, a  za koje je troškove uklanjanja snosilo Ministarstvo obrane Republike Hrvatske, dok je Grad Lipik osigurao smještaj i prehranu pripadnicima OSRH tijekom njihovog boravka. Bio je to prvi navrat u kojem je Hrvatska vojska uklonila na području Grada Lipika 26 ruševina. Zatim je uslijedila stanka nakon koje su se vojska i mehanizacija vratile u Lipik te nastavile s uklanjanjem ruševina za koje je postojala suglasnost.