Lipik 3x3 Challenger 2018
Glazbeno-scenski spektakl

Snimanje priloga za emisiju "Lijepom našom" u Lipiku

05.09.2017. 09:47 | 2954 pregleda | Vijesti

U školsko-sportskoj dvorani u Lipiku danas će se održati javno snimanje popularne HRT-ove emisije "Lijepom našom" s početkom u 19 sati. Svi ljubitelji tamburaške glazbe, slavonske tradicije i folklora imat će priliku uživati u ovom glazbeno-scenskom spektaklu.

Piše:
Matija Kulhavi

Prethodno današnjem javnom snimanju, jučer se održalo snimanje priloga za emisiju "Lijepom našom" u kojem je prezentiran Lipik.

Na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu (OPG) Pintarić su pripremili domaću tradicionalnu hranu našeg kraja. Domaći kravlji sir s vrhnjem, domaći suhomesnati proizvodi i kruh iz krušne peći te kruh namazan s masti i kozji sir s crnim trubama, samo su neke od delikatesa koje su se mogle naći na bogatom slavonskom stolu. Poslužena je ajnpren juha, onakva kakvu su radile naše bake i koja nas često vraća u djetinjstvo. Moglo se uživati u carskim romanovskim pljeskavicama i janjetini s ražnja te kotlovini, a kao slatke poslastice predstavljene su knedle sa šljivama, buhtle, poderane gaće i bazlamača. Sve ovo ne bi prošlo bez domaće slavonske rakije i vina.

Zajednica Talijana Lipika prezentirala je svoju tradicionalnu kuhinju s juhom od puževa, tradicionalnom palentom i pljeskavicama, dok je Udruga žena Lipika predstavila vrijedne ručne radove svojih članica, s različitim tematikama i vezano uz razna događanja u gradu. Bilo je i glazbe, slavonske tamburice, uz predstavnike KUD-a „Lipik“, a prisutni su bili i predstavnici Ergele Lipik s fijakerom i konjima lipicancima.

Gradski puhački orkestar Lipik izveo je nekoliko skladbi kod paviljona Antunovo vrelo u lipičkom parku, a kasnije je u školsko-sportskoj dvorani održana proba svih onih izvođača koji će nastupati na današnjem snimanju.

Svi ljubitelji tamburaške glazbe, slavonske tradicije i folklora imat će priliku uživati u ovom glazbeno-scenskom spektaklu. Urednik i voditelj emisije „Lijepom našom“, Branko Uvodić, jedan je od najmarljivijih čuvara tradicijske baštine i kulture na Hrvatskoj radioteleviziji, a tijekom godina ova emisija je postala jednim od zaštitnih znakova Hrvatske radiotelevizije.

Fotogalerija: Snimanje priloga za emisiju "Lijepom našom" u Lipiku