Lipik 3x3 Challenger 2018
DUZS upozorava na nepovoljne vremenske uvjete

DUZS: Pripravnost podignuta na višu razinu zbog najavljene hladnoće, snijega i leda

05.01.2017. 08:52 | 1442 pregleda | Vijesti

Na temelju tjedne vremenske prognoze za razdoblje od 4. do 10. siječnja prema kojoj je se najavljuje hladna polarna fronta iznad cijele Hrvatske iz DUZS-a - Područnog ureda Požega stiglo je priopćenje kako je pripravnost operativnih snaga s obzirom na nepovoljne vremenske uvjete hladnoće (poledice) i snijega podignuta na višu razinu u svim jedinicama lokalne uprave na području Požeške-slavonske županije pa tako i na području Grada Lipika i Grada Pakraca.

Prema tjednoj prognozi DUZS-a u razdoblju od 4. do 10. siječnja za središnju Hrvatsku, u kojoj se nalazi područje Lipika i Pakraca, očekuje se umjereno do pretežno oblačno vrijeme, ujutro mjestimice uz maglu, a poslijepodne uz slabu oborinu na granici kiše i snijega. „Oborina se može lediti na hladnom tlu. U nastavku razdoblja promjenljivo oblačno, uz mogućnost za mjestimičnu slabu oborinu, ponajprije potkraj tjedna. Krajem razdoblja jače naoblačenje, uglavnom uz kišu. U početku vjetar slab do umjeren jugozapadni, u četvrtak i petak umjeren do jak sjeveroistočnjak. Zatim, do kraja razdoblja vjetar uglavnom slab. Bit će sve hladnije. Najniža temperatura uglavnom od -8 do -3, u petak i subotu mjestimice i do -12. Od nedjelje postupno sve toplije. Najviša dnevna uglavnom između 1 i 6, u petak i subotu -4 do -1, a zatim od 3 do 8 °C.“, stoji u tjednoj prognozi za naše područje.

Stoga je s obzirom u narednom periodu od tjedan dana najavljeno od strane DHMZ-a ekstremno zahlađenje te oborine kiše i snijega koje se mogu lediti kako na području Požeško-slavonske županije, tako i širem području RH, DUZS-Područni ured Požega od jedinica lokalne i područne uprave i samouprave zatražio da stave svoje operativne snage u stanje pripravnosti i obrate veću pozornost na moguće stanje (vatrogasci, HMP, HGSS i dr.), kao i pravne osobe od posebnog interesa za sustav Civilne zaštite (komunalna poduzeća, tvrtke koje održavaju ceste, distributere vode i struje), zbog opskrbljenosti stanovništva vodom, strujom i ostalim energentima, kao i prohodnosti svih prometnica za slučaj intervencija hitnih službi.