Obilježavanje 25. obljetnice oslobodilačke akcije „Alfa“

Prisjećanje na Foku i šest poginulih Bjelovarčana

29.12.2016. 14:13 | 1804 pregleda | Vijesti

Predstavnici braniteljskih udruga i udruga roditelja poginulih branitelja iz Bjelovara i Bjelovarsko-bilogorske županije, predstavnici Bjelovarsko-bilogorsko županije i Požeško-slavonske županije te Grada Bjelovara, Grada Pakraca i Grada Lipika s predstavnicima Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Pakrac-Lipik 29. prosinca tijekom komemoracije kod spomenika u istočnim pakračkim vinogradima obilježili su 25. godišnjicu pogibije Marijana Kulhavija-Foke, zamjenika zapovjednika 76. samostalnog pakračkog bataljuna, te bjelovarskih branitelja Ivana Bedekovića, Ante Ćurića, Franje Gašpara, Dražena Hudeca, Željka Novosela i Darka Peroša koji su poginuli 29. prosinca 1991. godine na kraju Ulice sv. Roka tijekom trajanja oslobodilačke akcije „Alfa“.

Piše:
Antun Ciglenečki

Osim predstavnika braniteljskih udruga i udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja dvije županije počast poginulim braniteljima polaganjem vijenaca i paljenjem lampiona odali su požeško-slavonski-župan Alojz Tomašević, zamjenica bjelovarsko-bilogorskog župana Đurđica Ištef-Benčić te gradonačelnici Pakraca i Lipika Anamarija Blažević i Vinko Kasana.

Tijekom komemoracije događaja iz rata s kraja prosinca 1991. godine prisjetili su se umirovljeni satnik Drago Skalnik i bjelovarski branitelj Ivica Vranjić. Fokin suborac iz 76. samostalnog bataljuna HV-a Drago Skalnik prisjetio se događaja iz akcije „Alfa“, ali je također istaknuo brojne vrline koje je Foka imao kao branitelj i čovjek. Bjelovarski branitelj Ivica Vranjić govorio je o ulozi protudiverzantske čete 55. bjelovarskog bataljuna u sastavu kojeg su se nalazili poginuli Bjelovarčani.

Zahvalnost za žrtvu poginulih branitelja na ovom mjestu, kao i svim ostalim braniteljima koji su sudjelovali u Domovinskom ratu, izrazili su predstavnici lokalnih i regionalnih jedinica samouprave. Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević istaknuo je važnost zapisivanja povijesti iz nedavne prošlosti putem školskih udžbenika te prenošenja na buduće generacije. Ispred Bjelovarsko-bilogorske županije dožupanica Đurđica Ištef-Benšić koja je istaknula kako su današnje poteškoće s kojima se susrećemo nemjerljive u usporedbi s onima što su branitelji, ali i ostali građani prolazili početkom 90-tih godina, radi čega njihova žrtva zaslužuje neizostavno ovakvo okupljanje zahvalivši svima koji u tome sudjeluju. Gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević pozvala je branitelje da zapišu povijest i svoja sjećanja iz ratne jeseni i zime 1991. godine jer to što se prilikom sličnih komemorativnih okupljanja često govori o tim događajima nije dovoljno kako bi ostali trajno sačuvani.

Prije komemoracije kod spomenika služena je sveta misa za poginule branitelje i sve žrtve Domovinskog rata u pakračkoj župnoj crkvi UBDM.