Lipik 3x3 Challenger 2018
Obilježavanje 25. obljetnice oslobodilačke akcije „Alfa“

S ponosom se prisjetili na 36 poginulih branitelja tijekom akcije „Alfa“

28.12.2016. 12:34 | 2480 pregleda | Vijesti

Polaganjem vijenaca kod spomen-obilježja poginulim braniteljima 104. brigade HV-a na Kragujskom putu, kod spomen-obilježja „Golubica“ na Gavrinici te kod spomen-obilježja poginulim braniteljima u Šeovici izaslanstvo Grada Pakraca i Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Pakrac-Lipik predvođeno gradonačelnicom Pakraca Anamarijom Blažević, izaslanstvo Grada Lipika predvođeno Renatom Marinićem i Zvonkom Novokmetom s pedesetak veterana 104. brigade HV-a i članova obitelji branitelja s područja Varaždinske županije 28. prosinca prisjetilo se žrtve 36 branitelja te nekoliko civila koji su poginuli tijekom oslobodilačke akcije „Alfa“ koja je trajala od 24. do 29. prosinca 1991. godine.

Piše:
Antun Ciglenečki

Komemoracija u okviru obilježavanja 25. obljetnice oslobodilačke akcije „Alfa“ izaslanstva su započela polaganjem vijenaca kod spomen obilježja poginulim braniteljima 104. brigade HV-a iz Varaždinske županije na Kragujskom putu, nastavila polaganjem vijenaca kod spomen-obilježja „Golubica“ podignutog na mjestu grobnice devet civilnih žrtava Domovinskog rata stradalih između 1991. i 1993. godine te na kraju kod spomen-obilježja poginulim braniteljima u Šeovici.

Nakon polaganja vijenaca i paljenja lampiona na Kragujskom putu Dario Marošević, dopredsjednik HVIDR-e Pakrac, istaknuo je kako se ovom komemoracijom obilježava 25. obljetnica oslobodilačke akcije koja je imala za cilj očistiti neprijateljska uporišta iznad Pakraca te nastaviti oslobađanje zauzetog teritorija na cijelom pakračko-lipičkom području, a za vrijeme koje su tijekom trajanja poginula 36 branitelja dok su 62 ranjena. Događaja tijekom akcije „Alfa“ na mjestu pogibije Ivana Sokača, zapovjednika 104. brigade HV-a, prisjetili su se pred okupljenim suborcima na Kragujskom putu umirovljeni bojnik HV-a Vladimir Leskovar te Drago Skalnik, zapovjednik 2. satnije 76. samostalnog bataljuna HV-a.

Ispred spomen-obilježja poginulim braniteljima u Šeovici događaja iz akcije „Alfa“ prisjetio se Stipo Hodak, zapovjednik 3. satnije 76. samostalnog bataljuna HV-a, koji je i sam ranjen na tom mjestu u Šeovici. Stipo Hodak istaknuo je kako se branitelji trebaju ponosno prisjećati sudjelovanja u obrani domovine i suboraca tijekom ovakvih i sličnih prigoda. Hodak se prisjetio kako je ujutro nakon doručka kojeg su dobili on i njegovi suborci na ovom položaju u Šeovici započelo granatiranje te je ubrzo i sam ranjen nakon čega je započelo izvlačenja branitelja s ovog položaja u Šeovici. Dopredsjednik HVIDR-e Pakrac Dario Marošević potom je poveo zajedničku molitvu i pročitao imena 36 branitelja poginulih tijekom akcije „Alfa“, od kojih je 12 branitelja ubijeno nakon što ih je neprijatelj zarobio.

Veterane 104. brigade HV-a potom je pozdravila gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević te istaknula kako će Grad Pakrac uvijek čuvati uspomenu i prisjećati se poginulih hrvatskih branitelja iz svih krajeva Hrvatske koji su na pakračko-lipičkom području branili ne samo Pakrac i Lipik nego i svoja mjesta i cijelu Hrvatsku. Također je prihvatila inicijativu umirovljenog bojnika Vladimira Leskovara da se jedna ulica u Pakracu imenuje po 104. brigadi HV-a te pozvala predstavnike udruge veterana te brigade da pismeno upute zahtjev.